eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

UNICEF: évente 1,2 millióan válnak a gyermekkereskedelem áldozatává

Évente 1,2 millió kiskorú lesz gyermekkereskedelem áldozatává - olvasható az UNICEF (az ENSZ gyermekalapja) a világ gyermekeinek helyzetéről szóló értékelésében, amelyet az ENSZ nemzetközi gyermekjogi egyezménye elfogadásának 20. évfordulóján hoztak nyilvánosságra pénteken.

A világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete elfogadhatatlannak nevezte, hogy évente 22 millió újszülött nem kapja meg a minimálisan szükséges védőoltásokat sem, minden évben 4 millió gyermek hal meg életének első hónapjában, 2 millió 15 éven aluli gyermek HIV-fertőzött, 15 millió gyermek pedig az AIDS következtében veszítette el egyik vagy mindkét szülőjét.

Nagyságrendi eltérések vannak a fejlett és a legszegényebb országok között az életesélyek terén, ha például az orvosi ellátást, a várható élettartamot vagy az iskolába járás lehetőségét vizsgálják; jelenleg is 150 millió 14 éven aluli gyermeket kényszerítenek illegális munkára - közölték.

Mint írták, sok tekintetben viszont javult a gyermekek és az emberiség helyzete: 1990 és 2008 között 28 százalékkal, 12,5 millióról 8,8 millióra csökkent az 5 éven aluliak halandósága, 1990 és 2006 között 1,6 milliárd ember jutott a korábbinál egészségesebb ivóvízhez, és a védőoltásoknak köszönhetően 2000 óta 74 százalékkal csökkent a kanyaró miatti halálozás aránya.

Ma már az általános iskolás korú gyerekek 84 százaléka jár iskolába a világon, jelentősen javult ezen belül a lányok aránya, fontos lépések történtek a gyermekek kényszerbesorozásának, prostitúcióra vagy szolgaságba kényszerítésének megakadályozására, és néhány országban csökken a nemi szervük megcsonkítását elszenvedő lányok száma is - tették hozzá.

Az UNICEF közlése szerint Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke a gyermekekre leselkedő egyik legújabb veszélyként hívta fel a figyelmet az internetes zaklatásra, zsarolásra, manipulációra.

Az ENSZ gyermekjogi egyezményének 20. évfordulója alkalmából a World Photography Organisation, a Sony és a UNICEF két online akciót indít útjára. Ezek keretében arra kérik a fiatalokat és a felnőtteket, hogy egy-egy fotó és a hozzá tartozó "fogadalom" feltöltésével támogassák a gyermekek jogainak tiszteletben tartását. A képnek és a "fogadalomnak" a következő alapvető jogok egyikére kell vonatkoznia: élethez, oktatáshoz, egészséghez való jog, védelem az erőszaktól, a kizsákmányolástól, illetve a véleménynyilvánításra vonatkozó jog.

Az UNICEF által felkért néhány közismert személyiség már kifejezte az ügy iránti elkötelezettségét saját készítésű fényképpel és fogadalommal. Az érdeklődők megismerhetik mások mellett Ewan McGregor skót színész, Reza iráni fotóművész és emberjogi aktivista, valamint David Beckham angol labdarúgó fogadalmát.

A pályázatra beküldött képek online kiállítássá állnak majd össze a World Photography Awards honlapján, néhányat pedig kiállítanak a szervezet 2010. évi díjkiosztó ünnepségén, Cannes-ban. A beküldött munkák alapján kiválasztott hat fiatal 2010-ben világhírű fotósok közreműködésével létrejövő fotós műhelymunkában vehet részt Etiópiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×