eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egymillió dollár a tisztviselők hallgatásáért

Az egykori Blackwater amerikai biztonsági magáncég valószínűleg egymillió dollárral vásárolta meg titokban iraki tisztviselők hallgatását a 2007-es bagdadi lövöldözés után - írta helyi idő szerint kedden megjelent oknyomozó riportjában a The New York Times.

A Blackwater - amely annak idején az amerikai külügyminisztérium megbízásából látott el biztonsági feladatokat Irakban - úgy döntött, egymillió dollárral veszteget meg bagdadi tisztviselőket azért cserében, hogy azok nem hangoztatnak bírálatokat a cég ellen és támogatják működését.

A ma már megváltozott profillal, Xe néven működő vállalat öt egykori munkatársa ellen büntetőeljárás folyik az Egyesült Államokban amiatt a 2007. szeptemberi bagdadi lövöldözés miatt, amelyben 17 iraki életét vesztette, és legalább húszan megsebesültek. A Blackwater emberei egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor egy zsúfolt kereszteződésben - állításuk szerint - támadás érte őket, s lövöldözni kezdtek. A halottak fegyvertelen civilek voltak.

A The New York Times a cég korábbi, névtelenséget kérő alkalmazottaitól szerzett információk alapján arról írt: a Blackwater felső vezetői 2007 decemberében hagyták jóvá az egymillió dollár kifizetését. A pénzt állítólag átutalták a cég jordániai irodájából Irakba, de azt nem erősítette meg senki, hogy az iraki tisztviselők meg is kapták azt.

Az amerikai külügyminisztérium a lövöldözés után világossá tette, hogy a Blackwater tevékenysége elengedhetetlen. Bagdadi tisztviselők pedig felhagytak a Blackwater azonnali távozására vonatkozó követelésükkel.

Az amerikai és iraki vizsgálatok később egyaránt azt állapították meg, hogy a Blackwater emberei indokolatlanul öltek. Idén tavasszal az iraki belügyminisztérium nem hosszabbította meg a biztonsági cég iraki működési engedélyét, és az amerikai külügyminisztérium sem újította meg az iraki feladatok ellátására kötött szerződést a céggel. A vállalkozás ellen azonban soha nem indult bűnvádi eljárás. Ami az öt alkalmazottat illeti, ellenük a per februárban kezdődik Washingtonban.

Az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője úgy tájékoztatta az újságot: amerikai diplomaták nem tudtak arról, hogy a Blackwater bármekkora összeggel megvesztegetett volna iraki tisztviselőket.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×