eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Utasítást adtak a Kínában eltűnt magyarok légi úton történő felkutatására

A kínai hadsereg Szecsuan tartományi illetékesei döntést hoztak az eltűnt magyar hegymászók helikopteres kutatásáról, de a kutatás fejleményeiről nem rendelkezik friss információval a pekingi magyar külképviselet - közölte Sárközy Péter főkonzul.

A hétvégén semmiféle érdemi jelentés nem érkezett a tartományi székhelyről Csengtuból, sem a négy magyar hegymászó eltűnésének valószínűsített helyszínéről, a keresésükre indított csoporttól, vagy a mentők hegy-közeli központjából.

Sárközy Péter sajnálattal állapította meg, hogy a folyamatosan érdeklődő, kétségbeesett hozzátartozóknak nem tud felvilágosítást nyújtani. A főkonzulátus ugyanis képtelen kapcsolatba lépni az illetékesekkel, a korábban megígért rendszeres fax-tájékoztatás pedig nem érkezik meg a magyar külképviseletre. "Még azt sem tudjuk, hogy a kiadott parancsot követően megkísérelték-e helikopteres kutatást" - jegyezte meg a főkonzul.

A négy magyar hegymászónak, akik egy eddig meg nem hódított csúcsra szerettek volna feljutni, október 31-ig kellett volna visszaérkeznie Csengtuba. Hivatalos keresésük csak ezt követően kezdődött meg.

Korábban arról érkezett jelentés, hogy a tibeti hegyi mentők már 5000 méterre jutottak azon a - Himalája keleti térségében lévő - sziklás hegyen, ahol a magyarok holmiját megtalálták, de a hóesés, illetve a leesett hó miatt nem jutottak eredményre. Helikopter bevetését akkor a kínai hatóságok, szintén az időjárási viszonyokra hivatkozva, nem tartották lehetségesnek.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×