eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A CIA-nek dolgozik az afgán elnök testvére

A The New York Times értesülése szerint Hamid Karzai afgán elnök testvére, az illegális ópiumkereskedelemben feltehetően szerepet játszó Ahmed Vali Karzai évek óta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazásában áll.

Az újság név nélküli amerikai tisztviselőkre hivatkozva kedden honlapján írt arról, hogy Ahmed Karzai az utóbbi nyolc évben rendszeresen kapott fizetést a CIA-tól. Ez a pénzügyi kötődés, valamint a CIA-val való szoros munkakapcsolat az újság szerint fontos kérdéseket vet fel a Fehér Ház afganisztáni stratégiájáról.

A CIA egyebek mellett egy olyan afgán félkatonai erő megszervezésében nyújtott segítségért fizet az afgán elnök fivérének, amely a CIA irányításával működik Karzai otthona, a déli Kandahár város térségében.

Az Obama-adminisztrációt állítólag mélyen megosztják az Ahmed Karzaihoz fűződő kapcsolatok. A bírálók szerint a viszony csak bonyolítja Amerika egyre feszültebb kapcsolatát az elnökkel, akit a tálibok amerikai bábnak állítanak be.

A CIA gyakorlata ezenkívül arra enged következtetni, hogy az Egyesült Államok nem tesz meg mindent a jövedelmező afganisztáni drogkereskedelem felszámolása érdekében. Amerikai értékelés szerint a virágzó ópiumüzlet közvetlenül fenyegeti az afgán állam stabilitását, ugyanis a profit jelentős része a tálib erőkhöz vándorol, ezenkívül az afgán köztisztviselők korrupttá válnak.

Néhány kritikus hangot megütő amerikai tisztviselő úgy látja, az Ahmed Karzaira való támaszkodás aláaknázza azokat az amerikai erőfeszítéseket, amelyek a jogrendet fenntartani képes, végső soron az amerikai kivonulást lehetővé tevő hatékony központi kormány létrejöttét célozzák. Az elnök testvére ugyanis a legnagyobb hatalmú ember Afganisztán déli részén, ahol a legerősebb a tálib ellenállás.

Ahmed Karzai egy interjúban azt mondta, együttműködik amerikai polgári és katonai tisztviselőkkel, ahol tudja, segíti az amerikaiakat, de nincs köze a kábítószer-kereskedelemhez és nem kap pénzt a CIA-tól. Az amerikai hírszerző ügynökség nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a The New York Times értesülését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×