eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Baloldali programot sürgetnek a Német Szociáldemokrata Pártban

Új, az eddiginél baloldalibb programot sürgetett vasárnap a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik vezetője. Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere, a párt leendő alelnöke a nyugdíjkorhatár leszállítását és a tartósan munkanélkülieknek nyújtott támogatások növelését akarja.

A befolyásos politikus több párttársa véleményét megfogalmazva világossá tette, hogy az egy héttel ezelőtt tartott parlamenti választások nyomán ellenzékbe kényszerült szociáldemokrata pártnak azoknak az intézkedéseknek kellene hadat üzennie, amelyeket az elmúlt négy évben a konzervatívok partnereként - még kormánypártként - megszavazott.

Hasonlóképp foglalt állást az SPD balszárnyához tartozó politikus a reformkommunista Baloldal pártjával való együttműködés kérdéséről. Wowereit szerint a pártnak felül kell vizsgálnia azt az eddigi politikáját, amely szövetségi szinten kizárta a koalíciókötés lehetőségét az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldallal. "Ezen a téren sem lehet tabu" - fogalmazott Wowereit.

A nagy hagyományokkal rendelkező párt a választásokon súlyos vereséget szenvedett, korábbi szavazatainak több mint 11 százalékát veszítette el. Több millió szavazója vándorolt át a Baloldal pártjához és a Zöldekhez, illetve az országot ezentúl közösen irányító konzervatívokhoz és a liberálisokhoz. A kudarc után szinte azonnal hatalmi harc kezdődött a párton belül, ami új vezetők - köztük új SPD-elnök - kijelöléséhez vezetett. Mindez a párt novemberi, drezdai kongresszusán kerül jóváhagyásra, csak úgy, mint az új program, amely minden jel szerint egyértelműen a párt balra tolódását irányozza elő.

A kormányzó polgármester - aki a 2013-as választásokon sokak szerint a párt kancellárjelöltje lehet - a berlini Der Tagesspiegelnek nyilatkozva úgy vélte: az SPD-nek figyelembe kell vennie az embereknek a reformokra vonatkozó alapvető fenntartásait. Ezzel a korábbi kancellár, Gerhard Schröder nevéhez fűződő, jelentős szociális megszorításokat előirányzó programra és ennek keretében a tartósan munkanélkülieknek nyújtott támogatás megnyirbálására célzott. Állást foglalt amellett, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban a szociáldemokraták támogatásával fokozatosan 67 évre emelt nyugdíjkorhatárt ismét 65 évre csökkentsék.

A párt bukott kancellárjelöltje viszont óva intett a balra tolódástól. Frank-Walter Steinmeier - aki az SPD alsóházi frakcióvezetője lett - vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a párt nem képviselheti csupán a lakosság egy részének érdekeit, és továbbra is néppártnak kell maradnia. Steinmeier szerint az SPD-nek a szociális igazságosságot kell képviselnie, ezt pedig össze kell kötni a gazdasági fejlődéssel, illetve ésszerűséggel.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×