eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét terítéken a nyugdíjkorhatár emelése Franciaországban

Franciaországban jövőre vehetik elő ismét a nyugdíjkorhatár emelésének kérdését. A nyugdíjkorhatár Franciaországban 65 év, az átlagnyugdíj a nőknél csaknem 1000 euró, azaz 270 ezer forint, a férfiaknál ennek több mint másfélszerese.

Franciaországban jövőre került ismét napirendre a nyugdíjkorhatár felemelése - ezt még májusban jelentette be François Fillon miniszterelnök, aki az akkor javában tomboló gazdasági válságra hivatkozva azt mondta: immár ez a kérdés sem számíthat "tabu témának". Ráadásul a kormányfő nemcsak a nyugdíjkorhatárról, hanem magáról a nyugdíjreformról is országos vitát akar kezdeményezni.

Pedig a francia nyugdíjasok jelentős része jelenleg meglehetősen jól él: a nők átlagos havi nyugdíja csaknem ezer euró, mai árfolyamon mintegy 270 ezer forint, a férfiaké pedig ennek több mint másfélszerese.

A kilátások azonban meglehetősen borúsak: a felmérések szerint a társadalom háromnegyede kifejezetten aggódik amiatt, hogy nem lesz miből finanszírozni a leendő nyugdíjakat, igaz, ennek ellenére sem akarnak hosszabb ideig dolgozni.

Jelenleg ugyanis 65 év a hivatalos nyugdíjkorhatár, de a törvény már 60 éves kortól lehetővé teszi a nyugdíjba vonulást azok számára, akik 37,5 évet munkában töltöttek. Sőt a kiemelt státusú állami tulajdonú vállalatoknál - például a vasútnál, a gáz- vagy az elektromos műveknél - dolgozók közül sokan már 55 éves korban abbahagyhatják a munkát.

Egy, a Fillon-kormány által megrendelt tanulmány már két éve figyelmeztetett arra, hogy jelentős átalakítások nélkül a francia nyugdíjrendszer néhány év múlva finanszírozhatatlanná válik.

A szakértők akkor több lehetőséget is felvázoltak, ezek közül az egyik a nyugdíjak csökkentése, a másik a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 67 évre, a harmadik a járulékok felemelése. Az azóta készült közvélemény-kutatásokból rendre az derül ki, hogy az emberek inkább hajlandók többet fizetni, mint tovább dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×