eur:
399.93
usd:
365.61
bux:
73934.31
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Előre jelezhetik a járványokat a twitterezők

Hamarosan a Twitter- és Facebook-használók segíthetnek az egészségügyi illetékeseknek megállapítani, hol várható sok új influenzás eset, a közösségi oldalak használói ugyanis rendszeresen közzéteszik, ha rosszul érzik magukat.

A közösségi oldalakról összegyűjtött információkból hatékonyan lehet következtetni arra, hogyan és milyen gyorsasággal terjednek a különböző fertőző betegségek, így a többi között az új típusú influenza - hangzott el a brit Egészségvédelmi Ügynökség éves konferenciáján. A szakértők szerint a Twitteren, a Facebookon és a hozzájuk hasonló oldalakon a felhasználók által közzétett üzenetek is forrása lehetnek a betegségészlelő rendszerben megjelenő adatoknak.

Az illetékes szervezetek egyelőre csak a brit társadalombiztosító, az NHS közvetlen számára telefonálók elmondására, illetve a háziorvosok és a kórházak közléseire támaszkodhattak, amikor a járvány terjedését vizsgálják, ám így számos olyan betegről nem szereznek tudomást, akik nem fordulnak orvoshoz. Twitter- vagy Facebook-oldalukon azonban sokan megírják ismerőseiknek, hogy influenzásnak érzik magukat - mutatták ki a City University London kutatói.

Az influenzajárvány volt a tökéletes lehetőség arra, hogy teszteljék az egyetem munkatársai által kifejlesztett új rendszert, amely a közösségi oldalakon a többi között az influenza és a H1N1 kifejezésekre keres. Idén május óta a több mint négyezer olyan felhasználót találtak, aki a Twitteren közölte, hogy a betegség tünetei mutatkoznak rajta.

A Google-nál is felfigyeltek arra, hogy az influenza terjedését államról államra mutatták az internetes keresőbe beütött kifejezések: ahol egyre többen írták be az "influenza tünetei" szavakat, ott egyre többen lettek betegek.

Címlapról ajánljuk
Hurrikánhelyzet Floridában: már többen meghaltak

Hurrikánhelyzet Floridában: már többen meghaltak

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közlése szerint a floridai Siesta Key közelében érte el a partot a Milton hurrikán. Kettes erősségűvé sorolták át, de így is szélsőséges szeleket és villámárvizeket okozhat. Pontos számokat még nem közöltek, de a hatóságok azt megerősítették, hogy St. Lucie megyében többen meghaltak.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 10. 09:30
×
×
×
×