eur:
395.19
usd:
371.81
bux:
66173.05
2024. április 16. kedd Csongor

Romániai roma gyermekek koldulnak és lopnak Európa-szerte

Európa-szerte roma gyerekek lepték el a nagyvárosok utcáit, akiket lopásra vagy koldulásra kényszerítenek, a hatóságok pedig semmit sem tehetnek ellenük - számol be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A cikk szerint Madridban például gyakran előfordul, hogy kisgyermekek a pénzkiadó automaták környékén lődörögnek, és figyelik, akar-e valaki pénzt felvenni. Ha ezt látják, odaszaladnak, és elragadják az automata által kiadott összeget, majd elszaladnak.

A hatóságok nem tudnak fellépni velük szemben, legalábbis büntetni nem tudják ezt, mivel Spanyolországban 14 év a büntethetőségi korhatár. Legfeljebb annyit tudnak tenni, hogy elveszik a pénzt, és elviszik az elkövetőket egy gyermekekre szakosodott szociális intézménybe, ám onnan elengedik a kicsiket.

Madridban arról számolt be a rendőrség, hogy az ott kolduló vagy tolvajló gyermekek 95 százaléka 14 év alatti roma, aki Romániából érkezett az ország európai uniós csatlakozása óta. Madrid környéki táborokban élnek meglehetősen rossz körülmények között: sátrakban, patkányok között, olyan helyen, ahol nincs lehetőség a tisztálkodásra.

A gyermekek reggelente nekiindulnak a táborból, hogy a városban kolduljanak, vagy lopjanak, és ha pénz nélkül térnek haza, megverik őket.

Egyik gyermek arról számolt be, hogy egyetlen rablással akár 300 eurót is megszerezhet. Azért lop, hogy a pénzt édesanyjának adja, aztán Romániában házat építhessenek belőle. Persze magának is megtart az összegből, általában a zsákmányolt pénz felét.

Hasonlókat tapasztalnak az olaszországi rendőrök is, a többi mellett Milánóban vették észre, hogy Románia 2007-es uniós csatlakozása után megnőtt a roma gyermekek által elkövetett lopások, zsebtolvajlások száma.

Az ottani tapasztalatok szerint egyetlen gyermek egy hónap alatt 12 ezer eurót, azaz több mint 3 millió forintnak megfelelő összeget képes így összeszedni. De mivel sokan választják ezt a megélhetési módot, az ellopott pénz mennyisége horribilis.

A cikk beszámolója szerint a probléma gyökere Romániában keresendő, ahol a romákat rendszeres diszkrimináció éri. A cikk azt is megemlíti, hogy a popsztár Madonnát is kifütyülte a bukaresti közönség, amikor a romákkal szembeni ellenséges viszonyt kifogásolta.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×