INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Romániai roma gyermekek koldulnak és lopnak Európa-szerte

Infostart / InfoRádió
Európa-szerte roma gyerekek lepték el a nagyvárosok utcáit, akiket lopásra vagy koldulásra kényszerítenek, a hatóságok pedig semmit sem tehetnek ellenük - számol be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A cikk szerint Madridban például gyakran előfordul, hogy kisgyermekek a pénzkiadó automaták környékén lődörögnek, és figyelik, akar-e valaki pénzt felvenni. Ha ezt látják, odaszaladnak, és elragadják az automata által kiadott összeget, majd elszaladnak.

A hatóságok nem tudnak fellépni velük szemben, legalábbis büntetni nem tudják ezt, mivel Spanyolországban 14 év a büntethetőségi korhatár. Legfeljebb annyit tudnak tenni, hogy elveszik a pénzt, és elviszik az elkövetőket egy gyermekekre szakosodott szociális intézménybe, ám onnan elengedik a kicsiket.

Madridban arról számolt be a rendőrség, hogy az ott kolduló vagy tolvajló gyermekek 95 százaléka 14 év alatti roma, aki Romániából érkezett az ország európai uniós csatlakozása óta. Madrid környéki táborokban élnek meglehetősen rossz körülmények között: sátrakban, patkányok között, olyan helyen, ahol nincs lehetőség a tisztálkodásra.

A gyermekek reggelente nekiindulnak a táborból, hogy a városban kolduljanak, vagy lopjanak, és ha pénz nélkül térnek haza, megverik őket.

Egyik gyermek arról számolt be, hogy egyetlen rablással akár 300 eurót is megszerezhet. Azért lop, hogy a pénzt édesanyjának adja, aztán Romániában házat építhessenek belőle. Persze magának is megtart az összegből, általában a zsákmányolt pénz felét.

Hasonlókat tapasztalnak az olaszországi rendőrök is, a többi mellett Milánóban vették észre, hogy Románia 2007-es uniós csatlakozása után megnőtt a roma gyermekek által elkövetett lopások, zsebtolvajlások száma.

Az ottani tapasztalatok szerint egyetlen gyermek egy hónap alatt 12 ezer eurót, azaz több mint 3 millió forintnak megfelelő összeget képes így összeszedni. De mivel sokan választják ezt a megélhetési módot, az ellopott pénz mennyisége horribilis.

A cikk beszámolója szerint a probléma gyökere Romániában keresendő, ahol a romákat rendszeres diszkrimináció éri. A cikk azt is megemlíti, hogy a popsztár Madonnát is kifütyülte a bukaresti közönség, amikor a romákkal szembeni ellenséges viszonyt kifogásolta.

A címlapról ajánljuk