eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta

Ezrek búcsúztak Edward Kennedytől Bostonban

Amerikaiak és külföldiek ezrei álltak sorban a bostoni John F. Kennedy elnöki könyvtár épületénél, hogy búcsút vegyenek a 77 éves korában elhunyt Edward Kennedy szenátortól, akit a bátyjáról elnevezett intézményben ravataloztak fel.

Pénteken folytatódott a búcsúzás a szenátortól; az amerikai zászlóval fedett koporsót reggel 8-tól délután 3-ig láthatja a közönség. A nyitáskor ismét sorok kígyóztak a könyvtár előtt. Az intézmény - ahová előző este 6-tól engedték be az embereket, és 10 órakor még 21 ezren várakoztak, hogy bejussanak - éjjel 2 óráig állt nyitva a közönség előtt.

Több hírtelevízió élőben közvetítette, ahogy a demokrata párti politikus koporsóját a Massachusetts állambeli Hyannis Portból - ott halt meg kedden este - a 115 kilométerre fekvő Bostonba szállították.

A család Cape Cod-i birtokáról elindult gépkocsioszloppal a Kennedy-família 85 tagja kísérte el a nagy tekintélyű szenátort Bostonba, köztük két unokahúga Caroline, John F. Kennedy elnök lánya, és Maria Shriver, Edward Kennedy néhai nővérének, Eunice-nek a lánya, továbbá fia, Patrick Kennedy kongresszusi képviselő.

A járműoszlop Bostonban több, Kennedykről elnevezett pontot érintett. Áthaladt a szenátor édesanyjáról, Rose Fitzgerald Kennedyről elnevezett parkon, érintette Massachussets állam törvényhozásának épületét, amely előtt John F. Kennedy életnagyságú szobra áll, és elhaladt a JFK metrómegálló mellett.

Az út mentén ezrek gyűltek össze, a John F. Kennedy könyvtár előtt már órákkal korábban több száz métere hosszú sor keletkezett. A ravatalt este 6 órától lehetett megtekinteni, a búcsúzókat 35-40 fős csoportokban engedték be az épületbe. Többen 2-3 óráig várakoztak arra, hogy végső búcsút vehessenek az elhunyt szenátortól.

Edward Kennedyt - aki a szenátus harmadik leghosszabb ideig szolgáló tagja volt, 47 évig dolgozott a felsőházban - szombat délután magánszertartás keretében helyezik végső nyugalomra a főváros közelében, a Virginia államban fekvő híres Arlingtoni Nemzeti Sírkertben, nem messze két bátyjának - John F. Kennedy elnöknek és Robert F. Kennedy igazságügy-miniszternek - a sírhelyétől.

Aznap reggel gyászmisét mutatnak be a bostoni Missziós Templomban, ahol Kennedy naponta imádkozott, amikor lánya, Kara legyőzte a rákbetegséget. Az eseményen beszédet mond Barack Obama elnök és az elhunyt szenátor barátja, John McCain volt republikánus elnökjelölt.

Hírek szerint a gyászmisén ott lesz az összes életben levő volt amerikai elnök. A 85 éves George W. H. Bush szóvivőjén keresztül tudatta: a temetésre már nem utazik el, a Bush családot fia, ifjabb George W. Bush fogja képviselni.

A szombati délelőtti gyászmisét megelőzően többek között 44 hivatalban levő és 10 egykori szenátor rója le tiszteletét az elhunyt politikus előtt a John F. Kennedy könyvtárban.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×