eur:
401.2
usd:
366.62
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Az adófizetők szövetsége nem sajnálja a vacsorát a bankelnöktől

A törvényhozás költségvetési bizottsága foglalkozik egy vacsora ügyével, amelyet a kancellári hivatalban adott Angela Merkel a legnagyobb német magánbank, a Deutsche Bank elnökének, 60.születésnapja alkalmából. Az esetre egy tévéadás derített fényt, rámutatva arra, hogy a magánjellegű vacsora költségeit hivatalosan elszámolták, így a cechet tulajdonképpen az adófizetők állták.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a Deutsche Bank elnöke, Josef Ackermann nem a kancellári hivatalban ünnepelte 60.születésnapját. A születésnapot azonban a kancellár jó alkalomnak tekintette, hogy a pénzügyi világ egyik legfontosabb szereplőjének felajánlja: nevezze meg a gazdasági, tudományos és társadalmi élet mintegy 30 kiválóságát, akivel szívesen töltene egy estét a kancellári hivatalban - tette hozzá a kormányszóvivő.

Az est kiadásait a kancellári hivatal háztartási költségeiből fedezték. Ackermann 2008 februárjában töltötte be 60.születésnapját, a vacsorára azonban áprilisban került sor -szögezte le a szóvivő.

A szociáldemokrata párt költségvetési szakértője bírálta a történteket, és tarthatatlannak minősítette, hogy Angela Merkel ünnepi vacsorára hívja Josef Ackemannt és a kiadásokat az adófizetőkre hárítja.

Sajtónyilatkozatában utalt arra, hogy a Deutsche Bank elnöke és barátai számára rendezett összejövetel költségeiből 30 munkanélkülit lehetett volna több mint egy hónapok át eltartani.

Az adófizetők szövetsége viszont úgy vélte, a vacsora nem magánjellegű esemény volt, hanem egy vezető közéleti személyiség tiszteletére rendezett félhivatalos rendezvény, ezért nem lehet a közpénzek elherdálásával vádolni kancellárt.

Az ellenzéki Baloldali Párt szóvivője szintén ostorozta a történteket, és nem titkolta, hogy a költségvetési bizottság ülésen szóba hozza azt is, hogy a vacsorán az állandó felszolgáló személyzetet ki kellett egészíteni, ami további 2100 euróval terhelte az amúgy is boros kiadásokat.

Politikai megfigyelők szerint az ügy némileg felpezsdíti az egyébként igencsak csendesen zajló választási kampányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×