eur:
386.7
usd:
355.86
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A gyerekek is megszenvedik a válságot, kevesebb a zsebpénz

A gazdasági válság elérte a gyerekek zsebét is, ugyanis egy németországi felmérés szerint idén már ők is csaknem 10 százalékkal kevesebbet kaptak szüleiktől, mint tavaly. Ugyanígy a születésnapra szánt pénzbeli ajándék összege is érezhetően csökkent. Azonban a kereskedelem számára a gyerekek változatlanul igen fontos réteget alkotnak.

Németországban 5,7 millió 6 és 13 év közti gyermek él. A körükben végzett felmérés kimutatta, hogy ők is megsínylik a gazdasági válságot, mert míg tavaly átlagos évi zsebpénzük összege elérte a 280 eurót, idén már be kellett érniük 262 euróval. Ebbe nem számították be azokat a pénzbeli ajándékokat, amelyeket születésnapra, húsvétra és karácsonyra szánnak szüleik, illetve rokonaik.

A válaszadók nem titkolták, hogy az összeg legnagyobb részét édességre költik, és csak alig ötödéből vásárolnak játékot vagy CD-lemezt. Ennek ellenére a kereskedelem számára a
gyerekek továbbra is fontos tényezőt jelentenek, mert a tanulmány alapján évente 6 milliárd euró felett rendelkeznek.

A felmérés készítői hangsúlyozták, hogy átlagösszegekről van szó, ugyanis a tehetősebb családokban a gyerekek évente 262 eurónál jóval több zsebpénzt kapnak, de még a szerény bevétellel rendelkező szülök is csak végső esetben takarékoskodnak gyerekeiken. Így nem véletlen, hogy a szülök csak a nagyobb összegű beszerzéseknél mondanak nemet. Ide tartozik a mobiltelefon, ugyanis a 10 év alatti fiatalok alig 16 százaléka rendelkezik saját készülékkel, míg a 10 és 13 év köztiek közel háromnegyed része már a saját mobilján telefonál. Hasonló az arány a számítógépes játékok terén is.

A tanulmányból kiderült az is, hogy az említett korosztály 84 százaléka rendszeresen használja az otthoni számítógépet, ami azonban nem szorította ki végérvényesen a gyerekszobából a hagyományos játékokat sem, mert a 6 és 9 év közti válaszadók 84 százaléka rendelkezik babával, építőkockával vagy legóval. A fiatalok számára készült színes lapok, valamint az ifjúsági könyvek is változatlanul nagy keresletnek örvendenek - három közül két gyerek nélkülözhetetlennek ítélte a számukra készült olvasnivalót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×