INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

EBESZ-kritika a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban

Infostart / InfoRádió
A külügyi szóvivő szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa megfogalmazott kritikákat a szlovák államnyelvtörvénnyel összefüggésben. A szlovákok keddi találkozóját követően szerdán egy magyar szakértői küldöttség tárgyalt Hágában.

Háromoldalú konzultációs folyamatnak kellene megindulnia Magyarország, Szlovákia és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet között, amelynek során figyelemmel lehetne kísérni a szlovák államnyelv-törtvénynek, valamit a jogszabály végrehajtási rendeleteinek a sorsát - erről egyezett meg az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa és a szerdán vele tárgyaló magyar küldöttség - közölte a Külügyminisztérium szóvivője.

Mátrai Zsuzsanna hozzátette: Knut Vollebaek, aki kedden Szlovákia képviselőivel találkozott, jogi és politikai szempontból is értékelte a törvényt, és kritikát is megfogalmazott azzal kapcsolatban. A megbeszéléseken a főbiztos hangsúlyozta: a találkozók célja, hogy megszüntesse a jogszabály módosításával keletkezett jogértelmezési bizonytalanságokat - közölte a szóvivő.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk