INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Németországban már látják az alagút végét

Infostart / InfoRádió
Derűlátással nyilatkozott néhány napja Berlinben a gazdasági miniszter a pénzügyi válság lassú leküzdéséről, ma pedig a német gyáriparosok szövetsége is megerősítette, hogy a konjunktúra élénkülését illetően bizakodóan tekint a jövőbe. Az optimizmus közelmúlt gazdasági mutatóin alapul.

A válság hatására az elmúlt tél folyamán szinte teljesen elmaradtak az ipari megrendelések, azonban márciusban már szaporodtak a kereslet élénkülésére utaló jelek. Kiváltképpen külföldről mutatkozik ismét érdeklődés a német termékek iránt, márpedig a gazdasági élet húzóága Németországban a kivitel, következésképpen az export fellendülése a válság fokozatos leküzdéséről tanúskodik.

Májusban ugyanis több mint öt százalékkal több külföldi megrendelés érkezett, mint áprilisban. A belföldi kereslet növekedése azonban még alig érte el a négy százalékot. Tény azonban, hogy március óta egyre több megrendelés érkezik a vállalatokhoz.

Kiváltképpen az autóipar és annak beszállítói tapasztalják a konjunktúra fellendülését. Ez jórészt a kormány által kidolgozott gazdaságélénkítő intézkedés keretében fizetett roncspénzre vezethető vissza, aminek hatására ismét pezsgésbe jött az autók eladása.

Míg januárban némileg visszaesett az új kocsik vásárlása, februárra már újból felszökött a kereskedelmi mutató, és így a Német Autógyártók Szövetsége is megelégedéssel hozta nyilvánosságra, hogy az év első felében 40 százalékkal több új autóra kértek forgalmi engedélyt, mint 2008 ugyanezen időszakában.


A címlapról ajánljuk