eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Barack Obama megérkezett Moszkvába

Első oroszországi látogatására Moszkvába érkezett az amerikai elnök: Barack Obama és Dmitrij Medvegyev orosz államfő hétfőn kezdődő csúcstalálkozóján új fejezetet akar nyitni az előző években mélypontra került kétoldalú kapcsolatokban.

Az amerikai elnöki különgép a hét végén szokatlanul hűvösre, esősre fordult időben szállt le a moszkvai Vnukovo-2 repülőtéren.

Az orosz-amerikai viszony eléggé megsínylette az előző amerikai elnök, George Bush kormányzásának nyolc esztendejét. Ennek fő oka a NATO Moszkva által hevesen ellenzett keleti bővítése, az amerikai rakétapajzs - Moszkva által szintén ellenzett - kelet-európai kiterjesztése, s a Nyugaton élesen bírált tavaly augusztusi orosz-grúz háború volt, amely után Oroszország független államként ismert el két grúziai szakadár régiót. Obama idén januári hivatalba lépése után Moszkva és Washington békülékeny hangnemet ütött meg.

A moszkvai csúcs középpontjában a nukleáris leszerelés áll. Várhatóan elfogadnak egy keretmegállapodást, amely az alapját képezi majd a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről kötött, ez év végén lejáró START-I egyezményt felváltó új szerződésnek, s újabb csökkentést irányoz elő. Az ellentéteket jelzi, hogy a hét végén még javában zajlott az alkudozás a szövegtervezet körül, amelyről orosz közlés szerint csak vasárnap este tudtak megállapodni.

Obama és Medvegyev hétfőn meghallgatja a keretmegállapodást előkészítő küldöttségek beszámolóját, majd a nemzetközi politika válsággócairól, Iránról, Afganisztánról, Észak-Koreáról, valamint az atomfegyverek terjedésének megakadályozásáról cserélnek eszmét, és közös sajtótájékoztatót tartanak. Medvegyev ezt követően ebédet ad Obama és felesége, Michelle Obama tiszteletére.

Megfigyelők szerint a keretmegállapodás és egyéb várható egyezségek az egyéb kérdésekben fennálló ellentétek miatt csak az első lépést jelentik majd a kapcsolatok teljes rendezése felé.

Obama kedden Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel - Medvegyev hivatali elődjével, Oroszország "erős emberével" - folytat megbeszélést, és találkozik Mihail Gorbacsov volt szovjet államfővel, orosz ellenzéki személyiségekkel és civil szervezetek képviselőivel is.

Obama szerda reggel Moszkvából Olaszországba utazik tovább a nyolcak országcsoport értekezletére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×