eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Paul Lendvai szerint a magyarok már többször eljátszották jó hírüket

A magyarországi belpolitikáról közölt kommentárt Der Standard című osztrák lap csütörtöki száma Paul Lendvai ausztriai magyar újságíró tollából Az elveszített presztízs címmel.

Harminc országból érkezett vendégsereg jelenlétében ünnepelte Magyarország, hogy Horn Gyula és Alois Mock akkori külügyminiszterek húsz évvel ezelőtt az osztrák-magyar határon átvágták a vasfüggönyt. Horst Köhler német államfő köszönetét fejezte ki a magyaroknak, Barack Obama amerikai elnök üzenetben emlékezett meg a történelmi fordulópontról. Ennek ellenére az ünnepséget kísérő körülmények, éppen a legmagasabb állami tisztségviselők - az államfő, az Országgyűlés elnöke és a miniszterelnök - jelenléte miatt is az ország mély megosztottságát tükrözték - írta a szerző.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz és a katolikus egyház vezetői még egy ilyen szimbolikus jelentőségű eseményre sem fogadták el a meghívást. Aligha volt véletlen, hogy Heinz Fischer osztrák államfő a mérgezett politikai légkörre utalt, amikor azt a "politikai képességet" dicsérte, amely lehetővé teszi, hogy az ellenfelet ne ellenségnek tekintsük - folytatódik a cikk.

A magyar történelem zavarba ejtő paradoxonai közé tartozik, hogy a magyarok "vereségeikben aratott legnagyobb győzelmeik" után gyakran eljátszották jó hírüket - írta. Lendvai ezzel összefüggésben felidézte Jeszenszky Géza 1986-ban megjelent, Az elveszített presztízs című könyvét, amelyben a történész, későbbi külügyminiszter szerző arról írt, hogyan alakult át a Magyarországról kialakított egykori dicsőséges kép Angliában az első világháború végéig, elsősorban az uralkodó elit féktelen nacionalizmusa következtében.

Ma a Németh Miklós vezette reformkommunista kormány 1989-es bátor tetteinek elismerése ellenére a magyarországi helyzetről szóló kritikus írások példátlan hulláma árasztotta el a világsajtót. A két éve alapított Magyar Gárda "fasiszta időkre emlékeztető fantáziauniformisban" zajló felvonulásai, a romák elleni gyilkos támadások sorozata, a rasszista és antiszemita hangulatkeltés a sajtó egy részében és mindenekelőtt a "jobboldali radikális, idegen- és zsidóellenes" Jobbikra leadott szavazatok meglepetésszerűen megnövekedett száma jogosan vált ki aggodalmat a Magyarországon élő mintegy 600 ezer roma és 80 ezer zsidó között, valamint az értelmiség és a művészek széles körében.

A szocialisták és a szinte teljesen eltűnt liberálisok - a következő választáson várható bukásuk előtt - ízléstelen hatalmi harcokba bonyolódtak - írta a szerző. A biztos nyertes Orbán Viktor hallgat, nem akarja a jobbszélt a radikális konkurenciának átengedni. Legfőbb ideje volna azonban a fejekben és a politikai csoportok között húzódó vasfüggönyt végre Magyarországon is lebontani - fejeződik be Paul Lendvai cikke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×