eur:
389.26
usd:
361.43
bux:
68381.43
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az ENSZ közgyűlése Zelaya mellett áll

A vasárnap száműzött hondurasi elnök visszahelyezését követeli tisztségébe az ENSZ közgyűlése. Manuel Zelaya jelen volt a testület mai, New York-i szavazásán.

Az ülésen elfogadott határozatában az ENSZ közgyűlése elítélte a puccsot és arra kérte a 192 tagú világszervezetet, hogy ne ismerjen el egy újonnan megalakuló kormányt a közép-amerikai ország élén. Közben a Világbank elnöke is bejelentette, hogy felfüggesztik a korábban megítélt, 270 millió dollár össszegű fejlesztési támogatás kifizetését Hondurasnak, a politikai helyzet nem tisztázódásáig.

Hondurasban a parlament megfosztotta tisztségétől, a katonaság pedig előbb letartóztatta, majd külföldi száműzetésbe küldte a hétvégén Manuel Zelaya baloldali elnököt.

Az államfő korábban egy újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosítást szeretett volna végrehajtani, ezért népszavazást írt ki. A referendumot a parlament, a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb választási bíróság már előre érvénytelennek minősítette Hondurasban.

A közép-amerikai ország fővárosában ma több tízezer ember vonult az utcákra, nagy részük a régi elnök visszatértét támogatja, de sokan demonstrálnak az új hatalom mellett is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×