eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Ütötték-verték őket, embereket dobtak le a hídról"

Iránban ma emlékeznek meg az elnökválasztást követő tüntetések áldozataira. Tegnap este a biztonsági erők Teheránban szétvertek egy tüntetést az iráni parlamentnél. Későbbi hírek szerint pedig 70 olyan egyetemi professzort tartóztattak le, akik Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelöltet támogatják. Az InfoRádió forrásai elmondták: a tüntetőket állandóan figyelik.

Egy hisztérikus hangon beszélő állítólagos szemtanú telefonon mesélte a CNN-nek, mi történt az este az iráni parlamentnél. "Ütötték-verték őket, embereket dobtak le a hídról" - mondta. A környék háborús övezethez hasonlított, a levegőben helikopterek köröztek, egy mecsetből pedig civil ruhások csoportja rohamozta meg a tüntetőket. A Twitter, Facebook, e-mail üzenetek és youtube videók mellett ez is egyike azoknak az apró és gyakran ellenőrizhetetlen információmorzsáknak, amelyekből a külvilág megpróbálja összerakni, mi is történik Iránban.

A parlamenti tüntetés során más jelentések szerint a tömeg kövekkel dobálta a karhatalmistákt, sőt a Forradalmi Gárda - saját lemondását cáfoló parancsnoka - azt állította, hogy az elmúlt napokban megölték a gárdához köthető, önkéntesek alkotta Baszidzs milícia nyolc tagját.

Csütörtök délután még nem volt világos, hogy lesznek-e tömeges megemlékezések a tüntetések idején megölt tiltakozók - köztük a youtube videó miatt mártírként számon tartott fiatal lány, Neda Szoltani - emlékére. A Guardian című brit lap szerint a rendőrök elüldözték otthonából a lány családját, és nem engedték hozzájuk a gyászolókat és azt, hogy hagyományos temetésen búcsúzzanak el Nedától. A Muszavi-hívek azt mondták, pénteken több ezer léggömböt engednek a levegőbe a diáklányra emlékezve.

Mir Hoszein Muszavi, aki szerint elvették tőle a győzelmet, szerdán 70 egyetemi professzorral találkozott. Az ellenzéki jelölt honlapja azt állítja, ezek után azonnal letartóztatták és ismeretlen helyre vitték őket.

Csapda is lehet

Az akadozó internet-hozzáférés ellenére az InfoRádióval kapcsolatot tartó iráni polgárok időről-időre beszámolnak az eseményekről. Egyikük szerint a hatóságok egy időre valamiért abbahagyták a BBC perzsa adásának és az Amerika Hangja zavarását, amelyeket felforgató propaganda adónak tartanak. De ez akár csapda is lehet - írta egy Teheránban élő nő, elismerve, hogy nagy a bizalmatlanság az emberek körében.

A tüntetőket beépített ügynökök figyelik és összebarátkoznak velük, később pedig letartóztatják őket. A tiltakozókat rendszeresen lefényképezik - írta és megjegyezte: ő maga is lebukhat, mert a munkahelyén figyelik az e-mailjét. Mivel azonban tanúja volt háztömbjében egy razziának, dacossá vált.

A Twitter közösségi oldalon a gyors üzenetek jelentős része arról szól, hogyan lehet különböző szoftverekkel ideig-óráig anonim üzeneteket és e-maileket küldeni. Egy másik forrás szerint az egyenruhás rendőrök egy része valójában sorkatona, akire kemény büntetés vár, ha megtagadják a parancsot. Bevetés előtt például megvizsgálják, van-e az egyenruhájuk alatt civil ruha, nehogy a tüntetők oldalára álljanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×