eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Máris megbomlott a Jobbik egysége?

Elválhat egymástól az Európai Parlamentbe (EP) jutott három jobbikos képviselő útja. A HVG információja szerint Morvai Krisztina nem ugyanabban a képviselőcsoportban foglal majd helyet, mint a vele egy listán bekerült Balczó Zoltán és Szegedi Csanád.

A HVG információja szerint a javában zajló lázas frakcióalakítási tárgyalások oda torkollhatnak, hogy Morvai Krisztina nem ugyanabban a képviselőcsoportban foglal majd helyet, mint a vele egy listán bekerült Balczó Zoltán és Szegedi Csanád. Az EP-frakciókat elválasztó ideológiai frontvonalak egyike maga az EU létével és jövőjével kapcsolatos attitűd.

Ez idáig az uniós törvényhozás legnépesebb pártjai - a jobbközép Európai Néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek - az integráció mélyítésének hívei voltak, a Nemzetek Európája Unió (UEN) nevű kisebb csoport azokat tömörítette, akik a közösséget pusztán kormányközi együttműködésként, minden föderációgyanús elemtől megtisztítva képzelik, s a Függetlenség/Demokrácia (Ind/Dem) névre hallgató frakcióban foglaltak helyet az egyértelműen euroszkeptikus pártok. Bár az eurofil frakciók már az Ind/Dem parlamenti jelenlétét is kínosnak érzik, még az utóbbi is igyekezett elhatárolódni azoktól a mostani választásokon előretört pártoktól, amelyekkel az euroszkepticizmust illetően közös platformon van ugyan, idegengyűlölő, rasszista retorikájuk miatt mégis szalonképtelennek számít együtt mutatkozni velük.

A szélsőjobb önálló csoporttá válását különösen megnehezíti, hogy a szóba jöhető pártok az EU-t közösen utálják ugyan, egymást viszont még annál is jobban. A Jobbik például kijelentette, hogy nem hajlandó egy frakcióban ülni az amúgy vele egyívású román és szlovák ultranacionalistákkal. A nyíltan homoszexuális holland Geert Wilders által vezetett iszlamofób PVV viszont semmiképp sem akar egy levegőt szívni a homofób és antiszemita pártokkal, mint például a Jobbik és a hozzá hasonló kelet-európai társaságok, vagy éppen a Brit Nemzeti Párt (BNP). Lapzártánkkor a szélsőjobb frakciókezdemény még csupán a BNP két, a Le Pen-féle francia Nemzeti Front három, a belga Vlaams Belang és a bolgár Ataka két-két képviselőjét volt képes felsorakoztatni, ami még a BNP-vel régi meghitt kapcsolatokat ápoló Jobbik három kiküldöttjével együtt sem elég.

Az esetleges frakcióalakítási kudarc fényében elképzelhető, hogy a nyilvános nemzetközi szereplés mindenekfelett álló céljával EP-képviselőségre tört Morvai beül egy őt befogadó frakcióba. Ilyen lehet a megmaradásáért küzdő Ind/Dem, amely felülemelkedhet a magyar képviselőnő új keletű szélsőjobbos megnyilvánulásain. Ez a fordulat egyébként megmagyarázhatja a fideszes Szájer József azon bejelentését is, hogy a pártja bizonyos kérdésekben együttműködne a Jobbikkal az EP-ben.

A HVG keddi kérdésére Nigel Farage, az Ind/Dem elnöke - egyszersmind a radikálisan euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) első embere - tagadta a Jobbikkal való "formális" tárgyalást, nem zárva ki ugyanakkor bizonyos folyosói alkukat.

Az Ind/Dem és az UEN egyaránt bajba került, miután tagságuk egy részét elszívni látszik a néppárti családból kilépett, új, mérsékelten euroszkeptikus frakciót összekalapált brit Konzervatív Párt. A megfelelő taglétszám itt nem volt kérdés, hiszen a brit konzervatívok önmagukban 26 képviselőt küldhetnek az EP-be, de - mint hétfőn bejelentették - 8 másik tagállam összesen 30 képviselője is csatlakozott az új formációhoz, amely így az EP negyedik legnagyobb frakciójává avanzsált, megelőzve a zöldeket, de lemaradva a liberálisoktól.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×