eur:
391.1
usd:
366.24
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Válság ide vagy oda, megrohanták a boltokat

Gazdasági válságot meghazudtoló érdeklődés mellett kezdődött meg szerdán a nagy nyári kiárusítás Franciaországban. A reggeli órákban sorok kígyóztak Párizs legismertebb áruházai előtt, igaz, a gazdasági sajtó szerint a legtöbb vásárlót - akárcsak a téli kiárusítás idején - ezúttal is főleg a luxusárú érdekelte.

Az öt hétig tartó vásár ideje alatt gyakorlatilag bármilyen bolt tarthat kiárusítást, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a vásárlók a ruhanemű, a cipő és a táska iránt érdeklődnek leginkább. Az első napi roham ellenére a kereskedők meglehetősen nyugtalanul várják a további fejleményeket, éves bevételük 26 százalékát ugyanis a nyári kiárusítás ideje alatt teljesítik.

Márpedig a francia Statisztikai Hivatal adatai szerint májusban a háztartások fogyasztása 0,2 százalékkal esett vissza, a Benchmark Group tanácsadó cég piackutató csoportja által végzett felmérés pedig azt mutatja, hogy a franciák 72 százaléka a gazdasági válság miatt kevesebbet fog ruházkodásra költeni.

A kiárusítás sikerét nem csupán a válságos idők, hanem a gazdaság modernizációjáról szóló, még tavaly elfogadott törvény is hátrányosan befolyásolhatja. Ez ugyanis a korábbi hatról öt hétre csökkentette a téli, illetve a nyári kiárusítások tartamát, ezzel párhuzamosan azonban lehetővé tette a kereskedőknek, hogy egy évben két hetes, úgynevezett "úszó kiárusítást" tartsanak, melynek időpontját maguk határozhatják meg.

Ennek viszont az lett a következménye, hogy a francia boltokban a téli kiárusítás óta egymást érik a vásárok, kiárusítások, ilyen-olyan "rendkívüli árleszállítások", ami a jelenséget ellenző kereskedők szerint teljesen összezavarta a vásárlókat. Szerintük egyre többen vannak, akik nem értik, mi a különbség például a kiárusítás és a vásár között. Pedig az eltérés igen lényeges: kiárusítás esetén a kereskedők - a törvény szerint - akár veszteséggel is eladhatják felhalmozódott készleteiket.

Mindezek után nem véletlen, hogy a kereskedők drasztikus árleszállításokkal indítottak: az első napokra jellemző, általában 30 százalékos kedvezmények helyett a gazdasági válság által erősen megviselt luxusmárkák - a Dior, a Gucci, a Prada, a Givenchy vagy a Saint Laurent - termékeit például féláron kínálják a legelőkelőbb boltokban.

A többiek az alacsony árak mellett a legkülönbözőbb módokon igyekeznek vevőt csalogatni boltjaikba. A párizsi Printemps Haussmann áruházban például ingyenes gyors szemmasszázst javasolnak a betérőknek, de az idei nyár nagy újdonságát az elektronikus levélkampányok jelentik.

Ezekkel a kereskedők törzsvásárlóikat igyekeztek mozgósítani, és különleges elbánást ígértek számukra. Lehetővé tették például, hogy interneten keresztül előre megtekintsék, és ki is válasszák az őket érdeklő arút, sőt, azt is vállalták, hogy félreteszik számukra a megjelölt portékát, hogy ezzel is elkerüljék az első napokra jellemző tülekedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×