eur:
388
usd:
360.25
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megelőzhető-e egy újabb gázszállítási vita?

A német külügyminiszter óvta az ukrán kormányt újabb gázszállítási vitától Oroszországgal, mert - mint Frank Walter Steinmeier fogalmazott -, Európa érdekei a Kijev és Moszkva közti viszálykodás felett állnak. A német külügyminiszter az Európai Unió megbízásából látogatott Kijevbe, hogy a helyszínen tájékozódjék az országon eluralkodott gazdasági válság méreteiről.

Frank Walter Steinmeiert elkísérte Kijevbe a lengyel külügyminiszter is, aki indulása előtt hangsúlyozta, hogy a varsói kormány már jó ideje szorgalmazza az Európai Unió és Ukrajna közti kapcsolat szorosabbra fűzését.

Ez a törekvés érződött a két külügyminiszter Juscsenko államfővel, Timosenko miniszterelnökkel, valamint Janukovics ellenzéki vezetővel folytatott eszmecseréin is.

A tanácskozásokat követően mind Steinmeier, mind pedig Szikorszki hangsúlyozta, hogy szót fog emelni Brüsszelben újabb hitelek érdekében Ukrajna számára. Utaltak arra is, hogy valamennyi tárgyalópartnerük tudomására juttatták: az uniós kölcsönök folyósítása a gázkonfliktus elkerülésétől, valamint az egymással szemben álló politikai csoportok
közti kiegyezési készségtől, továbbá a reformok megvalósításától függ.

Mint ismeretes, Juscsenko államelnök, Timosenko kormányfő valamint Janukovics
ellenzéki vezető már évek óta ellenségként tekintenek egymásra. Emiatt nem sikerült nagykoalíció létrehozása sem Kijevben, ami tovább élezet az országban uralkodó feszültséget.

Ukrajna a teljes csőd elkerülésére tavaly ősszel 16 milliárd dollár hitelt kapott a Nemzetködi Valutaalaptól. Az összeg háromnegyed részét már átutalták Kijevnek, de mint a német és a lengyel külügyminiszter tárgyalópartnerei hangoztatták: a válság tartós leküzdéséhez Ukrajnának uniós kölcsönre is szüksége lenne.

Júlija Timosenko kormányfő szerint Moszkva csak akkor lenne hajlandó az orosz földgázszállítás költségeinek megelőlegezésére, ha az Európai Unió is kölcsönt biztosít Ukrajna számára. Timosenko azzal érvelt, hogy az orosz gáz ukrán tározóba történő raktározása éppúgy érdeke Oroszországnak, mint az Európai Uniónak: Oroszország a nyári időszakban könnyebben tud ezekhez gázt szállítani, mert mindenütt kisebb az energiafelhasználás, télen pedig a tározók révén biztosított a gáz európai vásárlóinak zökkenőmentes ellátása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

Nem állnak túl jól a magyar vállalkozások a data governence területéhez tartozó folyamatok bevezetésében és használatában, ahogy abban sem, hogy a saját adataikat pénzzé tegyék. Ahogyan a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián is elhangzott, a kiberbiztonsági jogi környezet átfogó változása is rámutat arra, hogy egyre növekszik a kibertámadások kockázata, és ezek az incidensek nemcsak a nagyvállalatokat érinthetik, hanem a kibervédelemmel kevésbé foglalkozó kkv-kat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×