eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Merkel lobbizik Barroso újraválasztásáért

A német kancellár Párizsban lobbizott az Európai Unió bizottsága elnökének újraválasztásáért. A portugál José Manuel Barroso első hivatali időszaka novemberben jár le. Az EU jövő héten esedékes brüsszeli csúcsértekezletén a téma már fontos helyen szerepel.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy a két ország vezetőinek félhivatalos párizsi találkozóját úgy vélte, hogy az EU jövő heti csúcsértekezletén egybehangzóan ajánlani fogják José Manuel Barroso jelölését egy második hivatali időszakra is.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón azonban nem hagytak kétséget afelől, elvárják Barrosótól, hogy az eddiginél nyíltabb elkötelezettséggel lépjen fel az európai érdekek és az uniós polgárok védelme érdekében.

Az Európai Unió bizottságának elnökét a közelmúltban több bírálat érte liberális politikája miatt. Barroso újabb öt évre történő jelölése az egyik fő pont az EU jövő heti brüsszeli csúcsértekezletén. Az újraválasztáshoz szükség van az összes EU tagország támogatására.

Barroso azt szeretné, ha még a Liszaboni Szerződésről tartandó őszi ír népszavazás előtt döntés születne második hivatali időszakáról. Eredeti tervek szerint a bizottsági elnök, valamint a szakterületekért felelős biztosok kinevezésének ügyéről csak azután születhet végleges határozat, ha az ír népszavazás kimenetele alapján eldőlt, hogy az Európai Unió a Lisszaboni Szerződés alapján működik tovább, vagy marad a jelenleg érvényes Nizzai Szerződés.

Az európai szocialisták ellenzik Barroso jelölését, s egészen más programot képzelnek el az unió polgárai számára, mint ami a portugál politikustól várható. Egyben felszólították a jövő héten ülésező állam- és kormányfőket, hogy ne döntsenek a következő bizottsági elnökről, előbb konzultáljanak a múlt vasárnap megválasztott Európai Parlament vezetőivel.

A zöldek - liberális és szocialista támogatást remélve - közben ismét szóba hozták a liberális Guy Verhofstadt nevét. A volt belga miniszterelnök még nem nyilatkozott, mert öt éve a britek ellenállása miatt maradt alul Barrosóval szemben, túlságosan is föderális érzelműnek bizonyult beállítottsága miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×