eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A választási kampány nyitánya a koalíciós vita

A berlini koalíción belül máris viszály robbant ki amiatt, hogy a kormány elutasította az Arcandor cég hitelkérelmét. Az ügy kezelésében már erősen érződik, hogy közeledik a szeptember végi parlamenti választás.

Az Arcandor cég már a pénzügyi válság kiéleződése előtt komoly anyagi nehézségekkel küzdött, ezért nem részesülhetett abból az állami alapból, amelyet a kormány a krízis miatt a csőd szélére került vállalatok megmentésére hozott létre.

A cég közel 450 millió eurós rendkívüli hitelsegélyre előterjesztett kérelmét tegnap a gazdasági miniszter azzal utasította el, hogy nem tartalmazott elfogadható szanálási tervet. Így az Arcandor az esseni bíróságon benyújtotta a csődvédelmi kérelmét.

Így az elkövetkező három hónap alatt az Arcandor tulajdonát képező 89 Karstadt áruház, valamint a Quelle alkalmazottait az állam fizeti, a kereskedelmi partnerekkel pedig a csődeljárás lefolytatásával megbízott személy tárgyal. Ezáltal lehetőség nyílik az Arcandor vezetősége számára olyan szanálási terv kidolgozására, amely végül is megakadályozza az áruházláncolat 43 ezer alkalmazottjának tömeges elbocsátását.

Mind a Karstadt, mind pedig a Quelle nyilatkozatban közölte, hogy az üzleti forgalom a csődeljárás ellenére is folytatódik.

Az ügy a koalíción belül feszültséget váltott ki. A szociáldemokrata külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier ugyanis azt vetette a kereszténypárti gazdasági miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg szemére, hogy az Arcandor hitelkérelmének elutasításával semmibe vette a szintén szociáldemokrata munkaügyi miniszter, Monika Scholtz munkahelyvédelmi erőfeszítéseit.

A vitának különös pikantériát kölcsönöz, hogy a szintén szociáldemokrata pénzügyminiszter, Peer Steinbrück ugyancsak Guttenberg álláspontját támogatta. Pénzügyi körök is osztják a gazdasági miniszter nézetét, hogy a csődeljárás alatt az Arcandor is időt nyer anyagi helyzetének pontos áttekintésére és esetleges fúzió előkészítésére.

A kormánykoalíción belüli vitát megfigyelők egyértelműen a választási hadjárat nyitányának tekintik. Némi reménysugarat jelent a csődbe jutott cég több tízezer alkalmazottja számára, hogy a Kaufhof áruházláncolat tulajdonosa, a METRO máris jelezte átvételi szándékát, de feltűnt egy olasz befektető, Maurizio Borletti is, aki érdeklődést mutat a Karstadt és a Quelle iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×