eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mező Tibor: A csíksomlyói búcsú az összmagyarság legnagyobb találkozója

Több százezer ember vesz részt az idei csíksomlyói zarándoklaton és szentmisén - mondta az InfoRádiónak a Kárpát Európa Travel helyszínen tartózkodó igazgatója. Mező Tibor szerint a búcsú az összmagyarság legnagyobb találkozója.

Százezrek zarándokoltak el a csíksomlyói búcsúra - mondta az InfoRádiónak a Kárpát Európa Travel helyszínen tartózkodó igazgatója, Mező Tibor. Mint mondta, egész nap, folyamatosan szentmiséket mondanak a környékbeli templomokban, még éjszaka is lesznek szertartások.

Felhívta egy figyelmet egy érdekes, a moldvai csángóktól átvett szokásra: sok tízezer ember kint éjszakázik a Somlyó-hegy nyergén, és egyházi énekeket dalolva várják a vasárnapi napfelkeltét, mert úgy tartják, hogy akire rávetülnek a pünkösd vasárnapi felkelő nap első sugarai, az telje s bűnbocsánatot nyer.

Mező Tibor arról is beszámolt az InfoRádiónak, hogy rengeteg a magyar és a székely zászló, a falvakból érkezők többsége pedig népviseletben indult útnak.

A csíksomlyói szűzanya szobrához, amely a hely legértékesebb műkincse, a ferences rend templomában lehet imádkozni, viszont a körmeneten feltűnik az úgynevezett labórum, ami egy, a tatároktól zsákmányolt harci jelvény, ami keresztény jelképpé vált az idők folyamán.  A harminc kilós alkotást mindig a Márton Áron líceum egyik kitűnő diákja viheti - fejtette ki a Kárpát Európa Travel igazgatója.

A csíksomlyó búcsú vallási ünnep és az összmagyarság ünnepe is egyben - mondta Mező Tibor. A visszafogott, kultúrált, csendes tömeg lassan vonul felfelé a gerincen. A katolikus ünnephez az idők folyamán egyre több unitárius, református, evangélikus is csatlakozott, így vált összmagyar és ökumenikus ünneppé a búcsú - fogalmazott.

Hanganyag: Kiss Róbert Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×