eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Pénzbüntetésre számíthatnak az erőszakos gyerekek szülei

Egy felmérés szerint a franciák csaknem kétharmada egyetért a gyanús diákok megmotozásával, 61 százalékuk pedig támogatja azt a kormányzati elképzelést, hogy pénzbüntetéssel sújtsák a különösen erőszakos gyermekek szüleit. Az Oktatási Minisztérium azt követően adott megbízást a felmérés elkészítésére, hogy alig tíz napja egy 13 éves középiskolás mellbe szúrta a matematikatanárát.

Az esetet követően az oktatási tárca vezetője a szúró és vágó eszközök kiszűrésére fémdetektorok felállítását helyezte kilátásba a legproblematikusabb iskolák bejáratánál, miközben a belügyminiszterrel közösen további intézkedések életbe léptetésén dolgozik az egyre aggasztóbb méreteket öltő iskolai erőszak megfékezésére.

A belügyminisztérium úgynevezett mobil rendőri egységek létrehozását javasolja, amelyek megelőző céllal rendszeres ellenőrzéseket tartanának a "legérzékenyebbnek" tartott intézményekben, és a diákok megmotozására is felhatalmaznák őket. Mindezzel párhuzamosan 130 euróig, mai árfolyamon több mint 35 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtanák az iskolában magánál fegyvert rejtegető diák szüleit.

A tanárok és szakszervezeteik ellenzik a kormány szerintük folyamatosan szigorító politikáját, és úgy vélik: a jelenség elsősorban a problémás gyermekek kezelésére szakosodott személyzet alkalmazásával lenne kezelhető.

A közvélemény támogatja

A szerdán megjelent felmérés eredményei azonban azt mutatják, hogy a közvélemény inkább a kormánnyal ért egyet. A megkérdezettek 64 százaléka egyetért a gyanús diákok megmotozásával, nem kevesebb, mint 81 százalékuk támogatja a fémdetektorok felállítását, és tízből nyolc válaszadó jó ötletnek tartja a mobil rendőregységek felállítását.

Egy kedden történt esemény ráadásul további muníciót szolgáltatott a szigorítás pártiak számára. Az eset, amelyről a média országszerte beszámolt, a délkelet-franciaországi Lyon városának egyik állami iskolájában történt, ahol egy mindössze 12 éves diák konyhakéssel fenyegette meg rajz- és kézimunka tanárát, szerencsére tettlegességre nem került sor, a nebulót ugyanis társai még idejében lefegyverezték, majd a rendőrség elvitte.

Az eset paradox módon éppen kapóra jött az oktatási miniszternek, aki szerdán a bevezetendő intézkedésekről győzködte az iskolaigazgatókat és a szülői szervezetek képviselőit, mondván: ha nem lépnek időben, tragédiák történhetnek az iskolákban.

A kérdés fontosságát mutatja, hogy a tárca vezetőjének csütörtökön magának Nicolas Sarkozynek kell jelentést tennie a tervezett lépésekről. Az államfő két hete bejelentette: "azonnali és hatékony" intézkedéseket vár kormányától az iskolai erőszak visszaszorítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×