eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Érdektelenség: minden ötödik szlovák vehet részt az EP-választáson

Alig 20 százalékos a várható részvétel a szlovák európai parlamenti választásokon. A kormányzó Smer biztos nyertes lesz, a Magyar Koalíció Pártja egy helyre biztosan, de talán kettőre is számíthat a 14-ről 13-ra csökkenő szlovák delegációban.

Szlovákiát jelenleg tizennégyen képviselik az Európai Parlamentben, azonban júniustól már csak tizenhárom képviselője lesz az országnak. A választási kampány hivatalosan múlt szombaton indult, a Központi Választási Bizottságnál 17 párt, illetve mozgalom 185 jelöltje regisztráltatta magát. A legnagyobb eséllyel a Robert Fico miniszterelnök vezette Smer jelöltjei indulnak majd: a legutóbbi felmérések szerint akár hat-hét helyet is szerezhetnek.

A többi posztért szoros küzdelem várható, elsősorban a parlamenti pártok jelöltjei között. Nagy valószínűség szerint egynél több parlamenti képviselője lesz a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Mikulas Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak. A párt választási listáját egy tapasztalt diplomata, Eduard Kukan egykori külügyminiszter vezeti.

A Magyar Koalíció Pártjának listáján 13 név szerepel, de reális esélye két jelöltnek lehet. A listavezető Bauer Edit szinte biztos befutónak számít, de a második, Mészáros Alajos egyetemi professzor is eséllyel indul. Az MKP eddigi EP-képviselője, Dukas-Zólyomi Árpád már nem jelölteti magát.

Minden jel arra utal, hogy választási részvétel nagyon alacsony, 20 százalék alatti lesz. A TNF-SZK közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek csupán alig 17 százalékát érdekli az EP tevékenysége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×