eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Irak 35 százalékos társasági adót vet ki a külföldi olajcégekre

Az iraki kormány vasárnap törvényjavaslatot hagyott jóvá arra, hogy a külföldi olajtársaságok legalább 35 százalékos társasági nyereségadót fizessenek.

A tervezet parlamenti szavazásra vár, közölte az iraki kormány szóvivője Bagdadban.

Előzőleg, vasárnap, Adel Abdul-Mahdi iraki elnökhelyettes a Világgazdasági Fórum jordániai értekezlete közben újságírókkal beszélgetve bírálta az ország olajipari minisztériumát, hogy nem dolgozik elég hatékonyan az olajtermelés növelésén.

- Hat év telt el Szaddam Husszein eltávolítása óta, és azóta egyetlen jelentős szerződést sem írtak alá (külföldi cégekkel a termelés növelésére) - mondta az elnökhelyettes.

Irak olajtermelése jelenleg napi 2,4 millió hordó, a 2003-as amerikai beavatkozás előtt napi 2,8 millió hordó volt.

Az iraki kormány tavaly két pályázatsorozatot hirdetett dél-iraki lelőhelyek fejlesztésére külföldi cégeknek, az első kör nyerteseivel a jövő hónapban már esetleg aláírják a szerződéseket, írta a Dow Jones hírügynökség. Még nem tudni, kik a szerencsés nyertesek, de Abdul-Mahdi emlékeztetett, hogy az iraki miniszterelnök nemrég Nagy-Britanniában, Franciaországban és Oroszországban járt, rábeszélni vezető olajcégeket iraki beruházásokra.

A francia Total, a norvég StatoilHydro, az amerikai Chevron, a japán Nippon Oil, az olasz Eni és a spanyol Repsol a legújabb pályázók között van, értesült a hírügynökség más forrásból, az iraki miniszterelnök környezetéből.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×