eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Külügyminisztere szerint kiforgatták Sarkozy a spanyol miniszterelnököt minősítő szavait

francia külügyminiszter szerint Nicolas Sarkozy szavait kiforgatták, mert az államfő "a maga módján" éppen méltatta a spanyol miniszterelnök intelligenciáját, amikor azt mondta róla: "lehet, hogy nem valami intelligens". Az előző elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal viszont Franciaország és a franciák nevében elnézést kért José Luis Rodríguez Zapaterótól a francia elnök megjegyzéséért.

"Igen, ő tényleg így beszél, fiatalos és életteli, ettől más" - mondta vasárnap Bernard Kouchner külügyminiszter a Canal+ francia kereskedelmi televíziónak adott interjújában Sarkozy szavairól.

A Libération című baloldali lap szerint az államfő egy francia képviselőkkel elköltött villásreggelin a spanyol miniszterelnököt francia ellenzéki részről ért kritikákra úgy reagált: "Lehet, hogy (Zapatero) nem valami intelligens, de ismerek embereket, akik nagyon intelligensek voltak, mégsem jutottak be az elnökválasztás második fordulójába. (A lap szerint Sarkozy itt Lionel Jospinre, a 2002-es francia elnökválasztás szocialista jelöltjére célzott.) Az elnöki hivatal és a reggelin részt vett több szocialista képviselő is tagadta, hogy a megjegyzés elhangzott.

Kouchner szerint az államfő szavait egyszerűen kiforgatták, mert Sarkozy "a maga módján éppen azt mondta, hogy (Zapatero) intelligens, hiszen kétszer megválasztották és megszüntette a reklámokat a tévében". A külügyminiszter hangsúlyozta: a francia elnök tíz nap múlva esedékes spanyolországi látogatása az incidens miatt nem került veszélybe.

A két évvel ezelőtti elnökválasztás baloldali vesztese közleményben jelezte, hogy írásban bocsánatot kért Zapaterótól a Sarkozynek tulajdonított "sértő megjegyezésért", s Franciaország és a franciák nevében elhatárolódott attól. Ségolene Royal kiemelte: a köztársasági elnöknek tudnia kell uralkodnia magán és szavain azért, hogy azok ne sértsék Franciaország érdekeit.

A közlemény miatt kormánypárti képviselők vasárnap élesen bírálták a volt szocialista elnökjelöltet. A külügyminiszter szerint "Ségolene-re soha nem volt jellemző a humor". A kormánypárt szóvivője, Frederic Levebre viszont egyenesen úgy vélte, hogy Royalnak "pszichológia kezelésre lenne szüksége", a párt vezetője, Xavier Bertrand pedig "megdöbbentőnek" nevezte, hogy a volt elnökjelölt "kiforgatja azokat a szavakat, amelyek el sem hangozottak, s mindezt csak azért, hogy megint róla legyen szó (a médiában)".

A spanyol miniszterelnök és környezete nem kívánta kommentálni sem a Sarkozynek tulajdonított megjegyzést, sem Royal bocsánatkérését.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×