eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kínában bevált a gazdaságösztönző program

A gazdaságösztönző csomag jól működik, és a kínai gazdaság a vártnál jobban teljesít - jelentette ki a kínai kormányfő a hétvégén, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a teljes kilábalás több időt vesz igénybe, tekintve a globális válság terjedését.

Kormányzati és üzleti vezetők hagyományos éves találkozóján - amelyen számos külföldi politikus is részt vesz - Ven Csia-pao (Wen Jiabao) elmondta: Kína viszonylag jó helyzetben van, mert elegendő tőkével, szilárd bankrendszerrel és hatalmas munkaerő-potenciállal rendelkezik. Az ipari termelés fokozatosan stabilizálódik, elegendő a likviditás a bankszektorban, a beruházások növekedése ismét beindult és a lakossági fogyasztás is "meglehetősen gyorsan" nő.

A kínai gazdaság az első negyedben csak 6,1 százalékkal nőtt, ez a leglassabb ütem közel egy évtizede. A kínai kormány a maga részéről mindazonáltal 8 százalékos gazdasági növekedést céloz meg idén, mivel legalább ilyen ütemű növekedést tart szükségesnek a társadalmi feszültséggel fenyegető, 20 milliósra növekedett munkanélküliség enyhítéséhez, a fejlett országok pedig a kínai gazdaságtól, az ottani belső fogyasztás növelésétől remélnek húzóerőt a világgazdaság számára.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már januárban 6,7 százalékos GDP-növekedést valószínűsített Kínának idénre, a tavalyi 9 százalékos és a 2007-es 13 százalékos többlet után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×