eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elise apja "békekötést" ajánl Irina Belenykajának

Jean-Michel André, a Magyarországon megtalált francia-orosz állampolgárságú kislány francia apja "békekötést" ajánl a Budapesten fogva tartott Irina Belenykajának: visszavonja a közös gyermekük elrablása miatt tett feljelentést, amennyiben az orosz anya "nyilvánosan bocsánatot kér".

"Készen állok visszavonni a feljelentést, de szeretném, ha felfogná, mit tett, és nyilvánosan bocsánatot kérne. Kössünk békét" - mondta a férfi a Journal du Dimanche című francia lap vasárnapi számában megjelent interjúban. A férfi nem szeretné, hogy a lánya anyja tíz évre börtönbe kerüljön, és hetente kelljen beszélőre járni Elise-zel.

A Franciaországban Elise elrablásával vádolt anyát - aki orosz állampolgárságú - a magyar hatóságok az Interpol körözése alapján fogták el múlt vasárnap, amint éppen Ukrajnába akart továbbutazni hároméves kislányával, úton Franciaországból Moszkvába. A kislányt e hét keddjén visszavitte Franciaországba apja, Jean-Michel André. Az anyát szerdán ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Bíróság, amely május 25-ig tarthat. Ha addig a francia hatóságok nem küldik meg az európai elfogatóparancsot, a nőt szabadlábra kell helyezni.

Irina Belanykaja a lapban szombaton megjelent interjúban elismerte, hogy mielőtt Franciaországba indult volna, kapott egy válókeresetet, amely rögzíti, hogy nem áll jogában a lányát francia területről elvinni, ezzel együtt - az orosz bírósági ítéletre hivatkozva - úgy vélte, hogy "az orosz törvények szempontjából" nem tett semmi törvénytelent, azzal tudniillik, hogy a franciaországi Arles-ból elvitte Elise-t külföldre.

"Ez egyáltalán nem igaz: két éve tudja, hogy nemzetközi elfogató parancs van ellene érvényben. Ismerte az eljárást, hiszen francia ügyvédje van. Ez hazugság" - reagált az anya védekezésére André.

Az apa szerint az sem igaz, hogy egy orosz bíróság Belenykajának ítélte a gyermeket. A moszkvai francia konzulátus egy olyan dokumentumot jutatott el az apának - annak saját elmondása szerint -, amely alapján az anya 2008. december 29-én benyújtotta a válókeresetet. Ítélet még nem született, s a gyermek elhelyezéséről sincs szó a dokumentumban - állítja az apa.

Az orosz anya és a francia apa két éve harcolnak a gyerek elhelyezéséért, de a szülők még nem váltak el. Az apa váló- és gyermekelhelyezési keresetet adott be hazájában, s ennek nyomán a francia bíróság az apánál helyezte el a kislányt. Az anya Moszkvában benyújtott válókeresetét a bíróság még nem tárgyalta, mivel a felek nem jelentek meg.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×