eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A bolíviai ügyvédi kamara elnöke kifogásokat fogalmazott meg

Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és a két életben maradt gyanúsított, Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic előzetes letartóztatásba helyezésekor - állítja a bolíviai ügyvédi kamara elnöke.

Edwin Rojas szerint az eljárás során a gyanúsítottak alapvető jogai sérültek azzal, hogy a kommandósok nem tartották be az alkotmányos és a büntető törvénykönyvben rögzített garanciákat. Az egyik bolíviai hírportál (fmbolivia.com) vasárnap pontokba szedve ismertette kifogásait, amelyek egybecsengenek a Santa Cruz-i prefektus már korábban nyilvánosságra hozott ellenvetéseivel.

Első helyen említette, hogy a hatályos jogszabályok szerint a házkutatáshoz bíró végzés kell. Ez a feltétel nem teljesült, amikor a rendőrség behatolt a szállodába, ahol a feltételezett terroristák megszálltak. A hírportálon megjelent cikkben hozzátette, hogy az alkotmányos előírások szerint éjszaka nem lehet berontani egy lakásba.

A házkutatáskor nem voltak jelen az ügyészség képviselői, ahogyan helyi rendőrök sem. Hozzáfűzte, hogy az ügyészség garantálja az alapvető jogok betartását és a vizsgálat jogszerű lefolytatását.

A bolíviai Btk. szerint a fogva tartottakat csak 24 órán át lehet elszigetelni a nyilvánosságtól, és az a határidő már lejárt. "Az őrizetbe vetteknek joga van ahhoz, hogy beszélhessenek a családjukkal és szabadon nyilatkozzanak a sajtónak" - jelentette ki Rojas. Felrótta azt is, hogy a gyanúsítottakat szombaton sem mutatták meg a nyilvánosságnak, amikor előzetes letartóztatásba kerültek La Pazban, a San Pedro-i börtönben.

Követelte, hogy tegyék közzé a törvényszéki és a ballisztikai szakértői vizsgálatok eredményét. Ideje volna megtudni, hogyan is zajlott a rendőrségi akció a szállodában, és valóban volt-e ellenállás - fejtegette a kamarai elnök.

Emlékeztetett arra is, a helyi hatóságok megütközéssel fogadták, hogy csütörtökön hajnalban éjfél után két perccel egy Hercules típusú repülőgéppel a rendőrség elitalakulatának több száz tagja érkezett Santa Cruzba, kizárva az akcióból a helyi rendfenntartókat.

Rojas említést tett arról, hogy a Las Americas szálloda vezetése panasz emelt a biztonsági rendszer (riasztó és biztonsági kamerák) kikapcsolása ellen. A hétpontos listát azzal zárta: az ügyészség mellőzése miatt történhetett meg az is, hogy a meggyilkolt "terroristák" holttestei több mint 14 órán át a helyszínen hevertek.

Evo Morales bolíviai államfő nemzetközi vizsgálóbizottságot javasolt annak igazolására, hogy valóban az ő és az ország más vezetőinek életére törtek a Santa Cruzban lelőtt terroristák és társaik - köztük magyarok -, s egyben elvetette a csütörtöki kommandósakció és a La Paz-i kormány terrorista verziójával kapcsolatos kételyeket, kétségeket.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×