eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Két nagyhatalom Magyarországon csap össze egy gyerekért

"Nem csináltam semmi törvénytelent" - mondta budapesti börtönében az orosz törvényekre hivatkozva Irina Belenykaja a Le Journal du Dimanche című párizsi lap legújabb számának. Az orosz anya és a francia apa két éve harcolnak a gyerek elhelyezéséért, és mindkettőjüknek igazat adnak saját hazájuk hatóságai.

Az orosz állampolgárságú nőt a magyar hatóságok az Interpol körözése alapján fogták el, amint éppen Ukrajnába akart belépni hároméves kislányával, úton Franciaországból Moszkvába. Lányát, Elise-t - vagy ahogy a nő említi: Lizát - e hét keddjén visszavitte Franciaországba odavalósi apja, Jean-Michel André.

Az orosz anya és a francia apa két éve harcolnak a gyerek elhelyezéséért, és mindkettőjüknek igazat adnak saját hazájuk hatóságai: francia bírói végzés szerint a kislány helye az apjánál van, egy orosz bírósági ítélet pedig az anyánál való elhelyezést rendelte el.

Belenykaja a francia hetilapnak elismerte, hogy mielőtt Franciaországba indult volna, kapott egy válókeresetet, amely rögzíti, hogy nem áll jogában a lányát francia területről elvinni, ezzel együtt - az orosz bírósági ítéletre hivatkozva - tartja magát ahhoz, hogy "az orosz törvények szempontjából" nem tett semmi törvénytelent, azzal tudniillik, hogy a franciaországi Arles-ból elvitte Elise-t külföldre.

"Azt akarom, hogy adják vissza a lányomat" - követeli a nő, mondván, hogy "egy hároméves kislánynak az anyja mellett a helye". Hivatkozik továbbá arra, hogy Moszkvában rendezett élete van, "biztos és jól fizetett geológusi állással", amelynek jóvoltából az apa támogatásáról is le tud mondani. Liza - mondja - nyugodtan élhetne egy fedél alatt a féltestvérével, a nyolcéves Szásával, és apja bármikor meglátogathatná.

Az orosz nővel saját elmondása szerint a magyar börtönben jól bánnak. Ami az őt fenyegető franciaországi börtönbüntetésre vonatkozó kérdést illeti, válasza annyi: "nem érdekel, nem számít semmi más, csak a lányom".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×