eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Börtönbe kerülhetnek a fájlcserélő oldal alapítói

Felmentésre számítottak, de börtönre ítélték Svédországban a Pirate Bay fájlcserélő oldal négy alapítóját. A Pirate Bay az egyik legnagyobb forgalmú honlap, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók ingyenesen töltsenek le elméletileg jogvédett szellemi alkotásokat, így zenét, filmeket és szoftvereket.

Egy svédországi bíróság meglepetésre bűnösnek mondta ki a Pirate Bay fájlcserélő oldal alapítóit és börtönbüntetésre ítélte a négy vádlottat. A stockholmi bíróság nyilatkozata szerint a négy férfi "segédkezett a szerzői jogi törvények megsértésében" és ezért egy év börtönre ítélték őket. Emellett három és félmillió dollár kártérítés megfizetésére is kötelezik az elítélteket.

A tavaly emelt vádakat mind a négyen tagadták és azt állították, hogy a svéd törvények értelmében nem tettek semmi törvénysértőt.

Közben a nagy filmstúdiók és médiacégek, így a Warner Brothers, az MGM, a Columbia Pictures, a Fox, a Sony BMG, a Universal és az EMI együttesen 12 millió dollár további kártérítést követel.

Peter Sunde az egyik elítélt online sajtótájékoztatót rendezett, bizarrnak és furcsának nevezve, hogy börtönre ítélték őket. "Nem is igaz, hogy szervezettek lennénk, Gottfriedet például reggel nem lehet kirobbantani az ágyból" - utalt egyik társára. Azt is hozzátette: inkább elégeti minden ingóságát, minthogy fizessen.

Az elítéltek egyik ügyvédje megdöbbenésének adott hangot és azt mondta, mindenképpen fellebbeznek. "Ez felháborító. De ez csak az első szó volt, nem az utolsó" - mondta.

A Pirate Bayt üzemeltető csoport szerint mivel a cég szerverein semmilyen jogvédett fájl nem található, és maga a fájlmegosztás, vagy csere sem az oldalon keresztül történi, nem lehet felelőssé tenni azért, hogy milyen anyagot töltenek le a felhasználók. A jogi kiskaput azt jelentette - illetve a bíróság szerint nem jelentette - hogy a felhasználó az oldalról egy kis, úgynevezett, torrent fájlt tölt le és valójában ez mutat az interneten arra a helyre, ahonnan letöltheti a keresett filmet, szoftvert, vagy zenét. Szigorúan véve tehát nem a Pirate Bay oldal küldi tovább a jogvédett anyaghoz.

A per precedensként szolgálhat hasonló perekhez, médiaelemzők szerint azonban az a tény, hogy a világon nincs egységes szabályozás, azt jelenti, hogy amikor lecsapnak egy ilyen oldalra, akkor egy másik országban megjelenik egy újabb. A fájlcserélés gyakorlata pedig évről évre egyre gyorsabban terjed.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×