eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az orosz sajtó szerint Csecsenföldön tovább folytatódnak a harcok

Az orosz sajtó pénteki kommentárjai kétkedéssel fogadták, hogy Csecsenföld csütörtökön megszűnt hadműveleti terület lenni. Ezt Ramzan Kadirov elnök győzelmének értékelik, s rámutatnak, hogy a háborúnak csak hivatalosan van vége, de a harcok folytatódnak, Kadirov korlátlan hatalomhoz jut, s nem tudni, mit von maga után a döntés.

A Kommerszant című gazdasági lap szerint az ott lévő, mintegy 50 ezres orosz katonai, rendőri és belügyi kontingensből több mint 20 ezer főt vonnak ki, és a szélsőségesek elleni fellépés a helyi erőkre marad.

Groznijban azt remélik, hogy különleges gazdasági övezet jön létre. A lapnak a fegyveres testületeknél elismerték: a szélsőségesek elleni harcokban már jó ideje csak a helyi különleges egységek vettek részt, s nem igazolhatóak a hatalmas költségek, amelyeket a szövetségi erők állomásoztatására költöttek.

A Kommerszant forrásai szerint azonban az állandó jelleggel ott állomásozó belügyi dandár és katonai hadosztály is már közel 50 százalékban helyiekből áll, vagyis hamarosan várhatóan minden csecsenföldi fegyveres testület észak-kaukázusiakból áll majd.

A Vedomosztyi című üzleti lap azt írta: a második csecsenföldi háború az annak 1999-es kezdete óta érvényben lévő, hadműveleti területre érvényes állapot megszüntetésével hivatalosan véget ért. Ez a helyieknek egyebek mellett a szabad helyváltoztatást, a mobil távközlés és az internet különleges engedélyek nélküli használatát, az örökös igazoltatások és előállítások végét jelenti, s a fegyveres testületek képviselői nem ronthatnak be többet lakásokba és irodákba a terrorizmus elleni harc ürügyén.

Kadirov tekintélye megerősödik, lévén ő a hős, aki véget vetett a háborúnak. Kérdés, hogy Csecsenföld megőrzi-e privilégiumait, például a kiemelt központi támogatást, s hogy teljesíti-e mostantól kötelezettségeit, például az adófizetés terén. Ma ugyanis az egy főre jutó támogatás - és az átlagjövedelem - jóval magasabb a térség átlagánál, de a nagy befektetések eddig nem hoztak eredményt, s a munkanélküliség közel 50 százalékos.

A vezetés reméli, hogy a változás gazdasági növekedést hoz, s talán feltámad a muzulmán üzletemberek érdeklődése Csecsenföld iránt. "Kadirov és Moszkva viszonya különleges: ő hangsúlyozottan lojális, Moszkva hangsúlyozottan bízik benne. Most ideje új paktumot kötni, s kérdés, hogy a gazdaság a moszkvai támogatáson és kedvezményeken vagy a helyi előnyök okos kihasználásával virágzik-e fel?" - írta a lap.

A Trud a Katonai Előrejelzések Intézetének vezetőjét idézve azt írta: az intézkedés korai, mert Kadirov a terrorista bandákkal elbír, de nagy kérdés, hogy megbirkózik-e majd a szakadárokkal.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint a fő gond az, hogy az intézkedéssel Csecsenföldön olyan ember jutott korlátlan hatalomhoz, akivel szemben semmi alapja nincs a bizalomnak, s akire a gyanú árnyéka vetődött több gyilkossági ügyben. Jobb lenne, ha ellenség lenne, de Oroszország hőse és Vlagyimir Putyin kormányfő személyes barátja - veszélyes barátja - írta a lap.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×