eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Halottja is van a bangkoki zavargásoknak

Egy ember meghalt, több mint százan megsebesültek hétfőn Bangkokban, ahol a hadsereg az utcákra vonult, hogy a kormány utasítására helyreállítsa a rendet.

A katonák könnygázzal és automata fegyverekkel lövöldözve szórták szét a közlekedési csomópontokat eltorlaszoló kormányellenes tüntetőket, akik 12 órán keresztül más pontokon újra és újra összegyűlve próbáltak szembeszállni velük.

Az est leszálltával a bevetett hatezer főnyi katona végül visszaszorította őket fő gyülekezési helyükre, a kormányzati központhoz, ahol a tiltakozók március 26. óta táboroznak. A jelentések szerint mintegy 4-5 ezren maradtak ott éjszakára, és azt ígérték, hogy a végsőkig kitartanak.

A hadsereg szóvivője közölte, hogy egyre szűkebb területre akarják visszaszorítani a tüntetést, de ez időbe telik. Azt ígérte, hogy igyekeznek e lehető legkevesebb veszteséget okozni. A katonaság hétfőn először alkalmazott erőszakot a tüntetők - Thakszin Sinavatra volt kormányfő "vörösinges" hívei - ellen azóta, hogy Thaiföld fővárosában és körzetében a kormány előző nap rendkívüli állapotot hirdetett ki. A szóvivő azt állította, hogy először a tüntetők lőttek rá a katonákra, akik csak viszonozták a tüzet.

A helyszíni beszámolók szerint a katonák több helyen vaktölténnyel lőttek a tömegre, vagy éles lőszerrel a fejük fölé. A tüntetők gyújtópalackokkal és utcakövekkel dobálta meg a rendfenntartókat. A katonák könnygázgránátokat is bevetettek. A legnagyobb csomópont közelében a gyújtópalackok miatt több helyütt lángok csaptak a magasba, mentő- és tűzoltóautók száguldottak a helyszínre. A televízió jelentése szerint egy kormányzati oktatási épületet is felgyújtottak. Kiégett több autóbusz is.

Az egy halálos áldozat állítólag a tüntetők és a lakosok összecsapásában vesztette életét. A rokonok szerint a "vörösingesek" lőtték le - mondta egy kabinetminiszter a halálhírt bejelentve. A mentőszolgálat a nap folyamán több mint száz sérültről számolt be, közülük kettőnek az állapota súlyos.

A szolgálat cáfolta a tüntetőkhöz közel álló egyik rádióállomás azon értesülését, hogy a katonák 5-6 demonstrálót megöltek volna. Egy orvos mindazonáltal megjegyezte, hogy két tüntetőt lőtt sebekkel kezelnek.

A thaiföldi kormány vasárnap hirdetett ki rendkívüli állapotot Bangkokban és környékén a helyzet súlyosbodására hivatkozva. A rendeletet Abhiszit miniszterelnök ismertette az állami televízióban. Abhiszit ellen hetek óta tüntetnek a "vörösingesek", a kormányfő távozását és előre hozott választások kiírását követelve. Nyolc hónap alatt immár harmadszor hirdették ki a rendkívüli állapotot Bangkokban. A kormány külön lépéseket tett a kikötők és a repülőterek biztonságának szavatolására.

Az Európai Uniót nagyon nyugtalanítja a Thaiföldön kialakult helyzet, és a válság erőszakmentes, alkotmányos megoldását szorgalmazza - adta hírül hétfőn egy közleményben a szervezet soros elnöki tisztét betöltő Csehország.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×