eur:
388.74
usd:
361.78
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Párizsban az utca vált a legnagyobb étteremmé

A franciaországi üzletemberek vagy az országba látogató turisták egyre kevesebbet költenek luxuscikkekre, az év első három hónapjában például jelentősen visszaesett a legelegánsabb éttermek forgalma.

Az üzletemberek kevesebb üzleti ebédet bonyolítanak és azokat is valószínűleg kisebb költségvetésből teszik, a turisták pedig rákaptak a szendvicsre.

Ez részben azt jelenti, hogy egyre kisebb az igény a luxuséttermek kínálatára, másrészt pedig azt, hogy egyre inkább az utca vált a legnagyobb étteremmé Franciaországban. Ma már nem meglepő, ha köztereken majszoló embereket lát az ember például Párizsban.

A franciaországi vendéglátóhelyek bevétele 20-50 százalékkal esett vissza. Az egyik legelegánsabb étterem vezetője arról számolt be: míg korábban 6-8 napra előre vettek fel foglalásokat, manapság előfordul, hogy ebédidőben is van üres asztaluk.

Egy másik vezetője pedig arról számolt be: február közepe óta tapasztalnak jelentős visszaesést a forgalomban. Bár a május általában a "olcsó turizmus" szezonja, az éttermek már abban sem biztosak, léteznek-e még gazdag turisták.

Egy két Michelin-csillaggal kitüntetett étterem, amely az egyik legünnepeltebb női séfet, Helene Darroze-t foglalkoztatja, már arra kényszerült, hogy jelentősen csökkentse árait, a legolcsóbb ebédjük ára a korábbi 32 euró helyett ma már mindössze 22 euróba kerül.

A szakemberek azt becsülik, országszerte tavaly nagyjából hatezer étterem zárta be kapuit, holott a válság csak idén mélyül el igazán. Arra egyelőre nincs adat, vajon idén mennyien kényszerülnek bezárásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×