eur:
388.71
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Egyre kevesebb szülő veri a gyermekét

A gyereknevelés egyre nagyobb problémák elé állítja a szülőket, de a testi fenyítést az elsöprő többség elutasítja - röviden így lehet összefoglalni a Berlinben most közzétett, úgynevezett generációs barométer üzenetét.

A 60 év fölötti nemzedék közül minden másodikat gyermekként még csattanós pofonokkal igyekeztek szüleik a helyes útra téríteni, a mai tinédzserek szülei több mint 70 százalékban elvetik a testi fenyítést és e helyett az érvelést, valamint a szóbeli meggyőzést tartják a legmegfelelőbb nevelési módszernek.

A 16 és 29 év közti válaszadók 63 százaléka állította azt, hogy anyjuknak mindig volt ideje a számukra, ami szintén új jelenség, mert a 60 év felettieknek alig egyharmada nőtt fel ilyen körülmények között.

De az apák is igyekeznek kivenni részüket a gyereknevelésből, ugyanis míg az idősebb nemzedék több mint fele kifogásolta, hogy édesapjuk nem foglalkozott velük, ma már a válaszadók alig 30 százaléka panaszkodott erről. Ezt megerősítik maguk a szülök is, ugyanis az anyák alig egyötöde vélekedik úgy, hogy nincs elég ideje gyermekeire, az apák esetében ez az arány 46 százalék.

A felmérésből kiderült az is, hogy a nevelési szempontok között fő helyen szerepel a gyerekek önbizalmának erősítése és önállóvá tétele. A családban több időt szentelnek a felnövekvő nemzedék tehetségének kibontakoztatására, érdeklődési körének bővítésére, mint korábban.

De az is tény, hogy a szülök fontosabbnak tartják a szerénységnél és vallásos meggyőződésnél a céltudatot, sőt a rámenősséget is, mert úgy vélik, hogy a mai világban így tudják egyengeti gyermekeik útját a siker felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×