eur:
389.58
usd:
362.78
bux:
68705.97
2024. május 8. szerda Mihály

Amerikai hadihajók lesik a mentőcsónakot

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI is bekapcsolódott a tárgyalásokba szomáliai kalózokkal, akik egy sikertelen hajófoglalás után túszul ejtettek egy amerikai kapitányt. A fegyveresek és foglyuk egy mentőcsónakban tartózkodnak Szomália partjainál, miközben az amerikai flotta hadihajói figyelik őket.

A túszdrámák idején bevetett, gyakorlott FBI-tárgyalók is részt vesznek immár a szomáliai kalózokkal folytatott kommunikációban. A fegyveresek harmadik napja tartanak fogva egy amerikai kapitányt egy nagyméretű és lezárható mentőcsónakban.

Annak ellenére azonban, hogy van egy túszuk, nincs hova menniük, mert több száz mérföldre vannak a parttól, és amerikai hadihajók és repülők figyelik őket. Az erődemonstráció célja, hogy értésükre adják: jobb, ha beleegyeznek a hajóparancsnok elengedésébe. Richard Phillips kapitány rádión jelezte, hogy jól van, és nem bántották - közölte a Maersk hajózási társaság.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta: "ezek az emberek közönséges bűnözők, és bevetjük erőforrásainkat, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsuk őket".

Közben további részletek kerültek nyilvánosságra a Maersk Alabama konténerszállító elleni támadásról. Azt követően, hogy a kalózok a hajó fedélzetére léptek, Philips kapitány utasította a legénységet, hogy zárkózzanak be egy helyiségbe. A banditák kétségbeesetten keresték őket, de nem találtak senkit.

Murphy törvénye

Egyiküket viszont elfogták és valószínűleg megverték, mert az első tiszt felesége szerint "erősen vérzett", és be kellett kötözni a sebeit. A kapitány közben megadta magát a kalózoknak, hogy garantálja emberei testi épségét. Egy fogvatartott támadót 12 óra múlva elengedtek, abban a reményben, hogy visszakapják a kapitányt, aki ekkor már a hajó kilenc méter hosszú, 34 személyes mentőcsónakjában ült a túszejtőkkel. Philipst azonban nem engedték el. Szakértők megjegyezték, hogy a kalózok a mesterlövészektől tartva lezárhatják a mentőcsónak nyílásait, de akkor bent 40 fokosra emelkedik a hőmérséklet.

Egy nyugalmazott FBI-közvetítő közben megjegyezte: még sohasem tárgyaltak kalózokkal, és nehézséget jelent, hogy a túszejtők számára nincs kiút. Ilyenkor a fegyveresek kiszámíthatatlan módon viselkedhetnek - mondta.

A kalózok műholdas navigációs eszközökkel szerelik fel magukat, és csónakjaikat nagyobb hajókról indítják. A teherhajók radarjain sok más, a környéken tartózkodó vízi jármű is látható, de gyakran csak későn derül ki, hogy kalózok is voltak köztük.

Ironikus módon a Maersk Alabama egyik tisztjének apja egy amerikai tengerészeti akadémián tanít. "Tipikus Murphy törvénye" - mondta Joe Murphy - "két hete elődadást tartottunk egy hasonló túszhelyzetről, erre a fiam, Shane bele is keveredett egy ilyenbe."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×