eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A G20-as csúcson nem is téma a legfontosabb kérdés?

Az IMF vezetője és közgazdászok szerint a G20-as csúcson nem is téma a legfontosabb kérdés, a rossz tartozások miatt eldugult bankrendszer rendbetétele. Pedig ez lehetne az a lépés, amely visszaadná a bizalmat a piaci szereplőknek és segítené a talpra állást.

Ha a nemzetközi vezetők nem tesznek lépéseket a rossz hitelek rendezésére, akkor elnyújtják a válságot - figyelmeztette a húsz legfontosabb ipari ország képviselőit a Nemzetközi Valutaalap elnöke.

Dominique Strauss-Kahn csak egyike azoknak, akik szerint a G20-as csúcs épp a legfontosabb kérdésről nem tárgyal, ez pedig a hitelrendszer rendbetétele.

Hernando de Soto perui közgazdász, a "Miért győz a kapitalizmus nyugaton, és miért bukik meg minden más helyen" című, nagy hatású könyv szerzője szerint a toxikus tartozások rendezésével kell foglalkozni.

"Fontos a gazdaságélénkítés, de a fő kiváltó okot a rossz hitelek jelzik. Ezeket eddig senki sem számolta össze. Amíg ezt nem tesszük meg, nem tudhatjuk, milyen intézkedésekre van szükség. A baj az, hogy a bankok nem bíznak egymásban, mert nem tudják, mekkora a nehezen behajtható, vagy bedőlő tartozások mértéke" - fejtegette az angol Channel4 híradójában.

Dominique Strauss-Kahn szerint az IMF 122 bankválsággal a háta mögött tudja, hogy addig nem lehet talpra állni, amíg "ki nem takarították a bankszektort".

"Igaza van Amerikának, amikor rendkívüli stimulációs lépéseket sürget, és igaza van Európának a fokozott szabályozás követelésével. De a pénzrendszer rendbetételével egyikük sem siet" - mondta az IMF vezetője a Financial Times-nak.

A népharag jelenleg a bankokra irányul. Szerdán a londoni Cityben a békésnek indult többezres tüntetéseken elszabadult az erőszak. A csuklyás-maszkos keménymag összecsapott a viperát lengető, és a tömeg egy részét órákon át egyhelyben tartó rendőrökkel és megrongált egy banképületet. Egy ember összeesett és meghalt az éjszakába nyúló zavargások nyomán. 63 tiltakozót letartóztattak. A tüntetők nagy része azonban békés volt és egy másik helyszínen fesztiválokat idéző sátortábort verve emlékeztetett az éghajlatváltozás veszélyeire. A hippiruhás fiatalokhoz - pár év múlva talán a kapitalizmus javait élvező fogyasztókhoz - olyan idősebb emberek is csatlakoztak, akik valószínűleg sok más kérdésben nem értenek velük egyet. Az ő dühüket például az váltja ki, hogy évek során összegyűjött megtakarításaik értéke leesett az egymást követő kamatlábcsökkentések miatt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár fel is hívta a G20-as vezetők figyelmét a Guardian című lapban csütörökön megjelent cikkében: ha nem állapodnak meg konkrét lépésekről, akkor további társadalmi feszültségre, meggyengült kormányokra, a jövőjükből és vezetőikből kiábrándult választókra számíthatnak.

Elemzők emlékeztetnek: amikor a II. világháború után a Bretton Woods-i egyezménnyel létrehozták az új gazdasági világrendet, a konferencia két év előkészítés után három hétig tartott. Németország és Japán legyőzött ország volt, Kína együttműködött és az Egyesült Államoknak megvolt az ereje, hogy egyedül határozza meg a szabályokat. Ma viszont jóval több pénzügyi hatalmi centrum létezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×