eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Elege van Európa bölcseiből Lech Walesának

Elege van a EU bölcsek tanácsából Lech Walesának, a testület lengyel tagjának. Mint egy lengyel rádiónak nyilatkozva elmondta, teljesen mások az elképzelései, mint a többi 11 tagnak. Még tesz egy kísérletet, de igencsak gondolkodik azon, hogy otthagyja a testületet.

Azon gondolkodik, hogy elhagyja a Európai Unió bölcsek tanácsát Lech Walesa, volt lengyel elnök. A tanács egy olyan testület, amelynek az a feladata, hogy javaslatokat tegyen az unió fejlődésének irányára. Az októberi EU-csúcson Walesát is beválasztották a 12 tag közé. Eddig kétszer tartott ülést a testület, a harmadik összejövetel február 11-én lesz.

Walesa nyilatkozata szerint eddig csak ismerkedtek egymással a tagok. De azt látja, hogy teljesen mást gondol Európáról, a globalizációról, mint a többiek. Mint mondta, életében csak olyan javaslatokat szavazott meg, amelyeknek hitt az eredményében, még ha az első lépés valamiféle "rohadt kompromisszum" is volt. A tanács azonban az ő meglátása szerint nem szolidárisan, hanem szocialisztikusan működik.

Mint mondta, remélte, hogy meg tudja nyerni a csoport pár tagját az elképzeléseinek. De nem így történt, az pedig alapelve, hogy nem vesz részt olyan dolgokban, ahol semmi esély sincs a céljai elérésére. Még tesz egy próbát, de ha nem jön össze, búcsút mond a testületnek.

Lech Walesa a Szolidaritás mozgalom élén kulcsszerepet játszott a lengyel és így a közép-európai kommunizmusok összeomlásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×