eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bevásárlóközpontban árulják az olcsó áramot és gázt

Keddtől bevásárlóközpontokban is árulják az alternatív áramot és gázt Franciaországban. "Azt szeretnénk, ha az energiahordozókat is úgy vennék vásárlóink, mint a húst vagy a sampont" - mondta az InfoRádiónak az "új termékkel" kísérletező Carrefour lánc egyik szóvivője, hozzátéve: egyelőre húsz Párizs környéki, valamint észak-franciaországi hiper-, illetve szupermarketben lehet szerződést kötni a Poweo cég által kínált gázra és áramra, és ha a kezdeményezés beválik, úgy további áruházakban nyitnak majd "energia standot".

A kereskedők azt állítják, az új lehetőséggel az előfizetők átlagosan 8-10 százalékot spórolhatnak az áramszámlán, ami számításaik szerint egy négytagú család esetében éves szinten mintegy 80 eurós, mai árfolyamon valamivel több mint 23 ezer forintos megtakarítást jelent, a gáz esetében az árcsökkenés mindössze 5 százalékos.

A vásárlókat nem csak az alacsony árakkal csábítják, hanem a tiszta energiával is. A "zöld csomag" nevet viselő ajánlatra való előfizetéssel például a fogyasztó teljes egészében szél és napenergiából származó áramot kap, az árszínvonal azonban megegyezik az állami szolgáltatóéval.

A 300 ezer háztartást elektromos árammal ellátó Poweo nagy reményeket fűz a Carefourral kötött partnerségéhez, és a kedden elindított kampányban az előfizetők bátorságára apellál. Azt mondja ugyanis, hogy aki olcsóbb áramot akar, annak el kell tudnia hagyni a szabályozott áras terméket. Ami természetesen visszafelé is elsülhet, de ez már egy másik kérdés.

A gáz esetében az előfizető toborzás várhatóan lényegesen nehezebben fog menni, a Poweonnál ugyanis az InfoRádiónak elmondták: mivel még nincs új gáztörvény, ezért az alternatív szolgáltatóval szerződést kötő fogyasztó a jelenleg hatályos jogszabályok szerint többé nem térhet vissza az állami szolgáltatóhoz, csak ha új lakásba költözik. Sőt, költözés esetén az általa megkötött szerződés kötelezi az utána következő lakót, ami a jelenlegi válságos időkben akár meg is nehezíthet az adott ingatlan eladását.

Franciaországban 2007. júniusában liberalizálták az áram és a gázszolgáltatást, és azóta az Electricité de France áramszolgáltató 25 millió egyéni ügyfele közül mindössze 520 ezren választottak új szolgáltatót. A 35 százalékban az állam által tulajdonolt GDF Suez gázszolgáltató tavaly 10,1 millió egyéni ügyfelet tartott nyilván, ám a cég szóvivője nem tudta megmondani, hogy hányan mentek át egy másik szolgáltatóhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×