eur:
389.26
usd:
361.82
bux:
68049.98
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bankárok, ügyvédek és újságírók is tüntetnek Párizsban

Tüntetéseket tartanak Franciaországban és több ágazat dolgozói léptek sztrájkba. Nicolas Sarkozy államfő döntései ellen nem csak közalkalmazottak, hanem tőzsdei alkalmazottak, bankárok és ügyészek is tiltakoznak.

Franciaországban tüntetések és sztrájkok kezdődtek a legnagyobb szakszervezetek felhívására. A legnagyobb tiltakozó felvonulás Párizsban zajlik, amely délután kettőkor indult a francia forradalom győzelmét jelképező egykori párizsi börtön, a Bastille elől. A szervezők több százezer embert várnak.

Mint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, az emberek azért vonulnak az utcára, hogy ily módon emlékeztessék a kormányt és Nicolas Sarkozy államfőt: nem foglalkoznak eléggé a munkavállalók és a munkanélküliek sorsával, miközben euró százmilliárdokat pumpálnak a bankokba.

A mostani megmozdulás érdekessége, hogy olyan szakmák képviselői is az utcára vonulnak, akikről ez néhány éve csaknem elképzelhetetlen lett volna. Tüntetnek például a francia Nemzeti Bank alkalmazottai a cégnél tervezett leépítés ellen, és a szakszervezetek a magánbankok alkalmazottait is sztájkra szólították fel, szintén a tervezett elbocsátások elleni tiltakozásul. Sőt, várhatóan a párizsi tőzsdén dolgozók egy része is utcára vonul a New York Stock Exchange-Euronext által bejelentett több mint száz fős leépítés ellen demonstrálva.

Újságírók és ügyvédek is vonulnak

Az újságírók a közmédiumnál uralkodó állapotok ellen, illetve a nemzetközi francia rádió, a Radio France International-nál tervezett átszervezések miatt tiltakoznak. Az intézmény igazgatósága ugyanis az ezer alkalmazott közel egynegyedének az elbocsátását tervezi. A negyedóránként híreket sugárzó France Info rádiónál például egész nap csak zenét közvetítenek, és természetesen az érintett szerkesztőségek honlapjait is csak ritkán frissítik.

Az előrejelzések szerint nagy számban vesznek részt a tüntetésen az ügyvédek és az ügyészek is, ők az igazságszolgáltatás szétverése ellen tiltakoznak. A legtöbb fovárosi és vidéki színház a sztrájkolók iránti szolidaritásból csütörtökön minden előadását felfüggesztette.

A többi résztvevő már a jól ismert, állami vagy részben állami alkalmazásban álló szakmákból kerül ki: tanárok, egészségügyi alkalmazottak, vasutasok és postások.

Egy keddi közvéleménykutatás szerint a franciák 69 százaléka indokoltnak tartja a csütörtöki demonstrációt, egy másik, szerdán készült felmérésből viszont kiderült: a megkérdezettek 72 százaléka támogatná a sztrájkjog korlátozását és a minimum szolgáltatás biztosítását a tömegközlekedésben. Nicolas Sarkozy most először szembesül ilyen széles körű tiltakozással megválasztása óta.

Hanganyag: S. Ráduly János (Franciaország)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×