eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Katasztrófaövezet Franciaország délnyugati részén

Katasztrófaövezetté nyilvánította a francia kormány az ország délnyugati részét, miután a hétvégén hatalmas vihar söpört végig a térségben. Több százezer háztartásban továbbra sincs áram, és a telefonszolgáltatás is szünetel.

A végső összegzés szerint 11 ember vesztette életét a dél-nyugat Franciaországon a múlt hét végén végigsöprő, Klaus névre keresztelt vihar következtében. A kormány szerdán katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a régiót.

Négy nappal a természeti csapást követően több mint 200 ezer háztartásban még mindig nincs áram, mintegy 100 ezer előfizetőnél továbbra is szünetel a telefonszolgáltatás, a vasúti közlekedés pedig csak akadozva működik. Az elektromos hálózat helyreállításán dolgozó villanyszerelők szerdán közölték: nem vesznek részt a csütörtökre meghirdetett országos sztrájkon, hogy az áramszolgáltatást minél előbb újra lehessen indítani a térségben.

A francia médiában közzétett képek azt mutatják, hogy a helyenként 170-180 kilométeres óránkénti sebességű szél magasfeszültségű vezetékek tartóoszlopainak százait hajlítgatta törékeny játékszerekként össze-vissza, és a földön hever a térség tüdejének számító, a nyugat-franciaországi Landes megye egy millió hektáros fenyőerdejének jelentős része - az erdészek szerint közel 80 százaléka.

A mezőgazdasági miniszter kedden bejelentette, hogy 5 millió eurós gyorssegélyt utal át az érintett erdőgazdálkodással foglalkozó cégeknek, melyek vezetői úgy vélik: nagy részüket csődbe viheti a pusztítás. "A vihart követő, hét elejére jelzett áradások szerencsére nem voltak túl jelentősek, így ez a csapás elmaradt" - mondta némiképp megkönnyebbülve az InfoRádiónak a Landes megyei prefektúra szóvivője, hozzátéve, hogy a kárfelmérés jelenleg is tart.

A pusztítás által sújtott terület nagyságára egyébként abból lehet következtetni, hogy a keletkezett károk számbavételét a levegőből végzik, mégpedig a francia hadsereg Mirage F1 típusú gépeinek segítségével. A Francia Biztosítók Szövetsége által készített ideiglenes becslés szerint az anyagi kár legkevesebb 600 millió euróra rúg, de valószínűleg eléri az egy milliárdot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×