eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hivatalosan is függetlenek lennének a szakadár tartományok

Függetlenségének elismerésére kérte Oroszországot Abházia és Dél-Oszétia. A két grúziai szakadár terület kezdeményezéséről hétfőn, rendkívüli ülésen tárgyal az orosz parlament felsőháza.

A bejelentés nem sokkal azután hangzott el, hogy az orosz vezérkari főnök helyettese úgy nyilatkozott: a NATO támogatása újabb villámháborúra ösztönözheti Grúziát Dél-Oszétiában.

Anatolij Nogovicin elmondta: az orosz békefenntartók a konfliktusövezetben kedd este lelőtték a grúz fegyveres erők egyik pilóta nélküli felderítő repülőgépét, és ez arra utal, hogy Tbiliszi nem adta fel agresszív terveit.

Korábban az orosz elnök ígéretet tett arra, hogy péntekig befejeződik az orosz csapatok kivonása Grúziából. Dmitrij Medvegyev közlése szerint a kaukázusi ország területén csak az az 500 fős alakulat marad, amely a múlt héten aláírt tűzszüneti megállapodás végrehajtását biztosítja majd.

A NATO szerint a csapatkivonás vontatottan halad, és nem látszik, hogy az oroszok betartanák vállalásaikat. Jaap de Hoop Scheffer, a NATO-főtitkár azt mondta: a tettektől függ majd a szövetség és Oroszország viszonyának alakulása. Később az Egyesült Államok és Németország is az orosz csapatok azonnali távozását sürgette Grúziából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×