eur:
387
usd:
358.77
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Megkezdődött Zentai Károly kiadatásának tárgyalása

A vádak ismertetésével megkezdődött hétfőn az Ausztráliában élő, náci háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly ügyének tárgyalása Perthben. A tárgyalás három napig tart majd és csak ezt követően dől el, hogy Ausztrália kiadja-e Magyarországnak Zentai Károlyt.

A vádirat szerint a 86 éves férfi 1944 novemberében súlyosan bántalmazott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt sérüléseibe. Zentai Károly a magyar királyi hadsereg tagjaként Balázs Pétert a katonai egység laktanyájába vitte, ahol két bűntársával együtt többször is megverték a fiatalembert mert nem viselte a sárga csillagot. A vádirat szerint ezt követően a fiú testére nehezékeket kötöttek, majd a Dunába dobták.

A magyar kormány még 2005-ben kérte Zentai Károly kiadatását, ekkor az ausztrál rendőrség letartóztatta a férfit, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Zentai Károly tagadja a vádakat.

A férfi fia szerint Balázs Péter halálának napján apja nem tartózkodott Budapesten, Zentai Károly ügyvédje pedig azt mondta: politikai természetű kifogásokkal fog élni a kiadatás ellen. Az ügyvéd szerint védence rossz egészségi állapotban van, azt kéri majd a bíróságtól, hogy vegye ezt is figyelembe. Grant Donaldson szerint az 1944-es magyar törvények még nem ismerték az a bűncselekmény , amellyel Zentai Károlyt vádolják.

Az ügyész azonban mindezt cáfolta. A tárgyalás hétfőn kezdődött meg Perthben és előreláthatólag három napig fog tartani. A bíróság arról dönt majd, hogy kiadható-e Magyarországnak Zentai Károly.

Ha a bíróság a kiadás mellett dönt, akkor Zentai Károly már csak az ausztráliai belügyminiszterhez fellebbezhet a kiadatás megakadályozásáért.

Ha mégis kiadják Magyarországnak Zentai Károlyt, akkor Magyarországon heteken belül sor kerülhet a vádemelésre. A magyar katonai ügyészség szerint a döntés után először hazahozzák a férfit, majd gyanúsítottként hallgatják ki. Nyomozati cselekményeket az ügyészség már nem folytat le, mert a szükséges bizonyítékokat beszerezték és a nyomozást lefolytatták.

Zentai Károly akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is számíthat. Ellene a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést. Az Ausztráliába kivándorolt férfi a hetedik helyen szerepel a központ legkeresettebb náci háborús bűnösökről összeállított tízes listáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×