eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Berlinbe vezetett az orosz elnök első útja

Egy hónappal hivatalba lépése után az orosz államfő Berlinbe látogatott. Ez Dmitrij Medvegyev első külföldi útja, amelyből politikai elemzők azt a következtetést szűrik le, hogy Moszkvában különleges jelentőséget tulajdonítanak a Németországhoz fűződő kapcsolatnak.

Dmitrij Medvegyev Berlinben tanácskozik Angela Merkel kancellárral, Frank Walter Steinmeier külügyminiszterrel és felkeresi Horst Köhler államelnököt is, majd - hazaindulása előtt - külpolitikai témájú beszédet mond a német politikai és gazdasági élet vezető képviselői előtt.

A kancellárral és a külügyminiszterrel folytatandó tárgyalások napirendjén szerepel a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem, a balkáni és a közel-keleti kibontakozás elősegítése, a klímaváltozás lassítása, továbbá az Európai Unió és Moszkva kapcsolata.

A berlini kormány szóvivője szerint Angela Merkel szóba akarja hozni az emberi jogok betartásának ügyét is, abban a reményben, hogy Medvegyev elnöksége alatt nem lesz annyi kifogás a jogtiprásra, mint Vlagyimir Putyin idején.

Az ellenzéki liberális párt vezetője, Guido Westerwelle indítványozta, hogy a kancellár "fogja szaván" Medvegyevet, aki hivatalba lépését követően nyíltságra és a demokrácia további megvalósítására tett ígéretet.

A tanácskozásokon szó lesz a gazdasági kapcsolatokról is, ugyanis Oroszország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország. Berlinben ezzel kapcsolatban kifogásolják, hogy Moszkva bizonyos ipari ágazatokat nemzetbiztonsági szempontból különleges szektornak nyilvánított, amelyekben erősen korlátozza a külföldi beruházók lehetőségeit.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×