eur:
388.43
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ellenzéki vélemény: "rohadtul felháborító"

Heves felzúdulást keltett az érintett államokban, hogy az amerikai védelmi miniszter meglehetősen nyersen kritizálta a Dél-Afganisztánban harcoló NATO-alakulatok felkészültségét.

Robert Gates egy lapinterjúban úgy fogalmazott: attól tart, hogy a NATO felkészületlen katonai tanácsadókat küld Afganisztánba, és olyan tapasztalatlan csapatok állomásoznak az ország déli részén, amelyek nem képesek kezelni az ellenség gerilla harcmodorát.

Az amerikai védelmi miniszter hozzátette: a délen elszenvedett kudarcok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a tálib lázadók erőre kaptak.

Robert Gates nyilatkozata azonnali és heves reakciót váltott ki azokban az országokban - Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia -, amelyek katonái oroszlánrészt vállalnak a dél-afganisztáni harcokból.

Hollandia bekérette a hágai amerikai nagykövetet, hogy magyarázza meg a védelmi miniszter szavait, egy brit ellenzéki képviselő pedig "rohadtul felháborítónak" minősítette Robert Gates véleményét.

A konfliktus elsimítása érdekében Eric Adelman, az amerikai védelmi tárca államtitkára felhívta a NATO-tagországokat, hangsúlyozva: a kritika nem irányult egyetlen tagország ellen sem, Robert Gates csak arra utalt, hogy a NATO a kiképzését nem alakította át eléggé, hogy az megfeleljen az aszimmetrikus hadviselés követelményeinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×