eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Javult a közbiztonság a határnyitás után

A schengeni nyitás óta kevesebb betörést követtek el Burgenlandban, mint az előző év hasonló időszakában. A tartományi rendőrség hivatalos adatai cáfolják a határmenti osztrák lakosság korábbi félelmét, hogy Ausztriában megszaporodnak a bűncselekmények a határnyitás után.

Az osztrákok félelme ellenére csökkent a betörések száma a magyar határ közelében lévő ausztriai falvakban a határnyitás után.

Nikolaus Koch, Burgenland tartomány rendőrfőnöke közölte: 2007. december 21. és 2008. január 8. között 42 betörés történt, szemben a 2006-2007-es időszakkal, amikor 68 ilyen esetet regisztráltak.

A visszaesést egyrészt a főbb útvonalakon megszaporodott rendőrségi ellenőrzésekkel, másrészt a határ menti térségben kisegítő feladatokat ellátó katonai egységek jelenlétével magyarázta. Egyidejűleg különösen fontosnak nevezte a szomszéd országokkal közös, határokon átnyúló rendőrségi együttműködést.

Tájékoztatója szerint a határőrzés megszűnése óta valamivel több mint 38 ezer embert igazoltattak a burgenlandi rendőrök. Közülük 86-ot a tagországok nyomozati és körözési adatokat tartalmazó, közös schengeni információs rendszere alapján azonosítottak, 44-ről pedig kiderült, hogy illegálisan tartózkodik Ausztriában.

A rendőrfőnök az általa irányított testületek egész évi tevékenységről beszámolva egyebek között megemlítette, hogy míg 2006-ban 634-en folyamodtak menedékjogért a burgenlandi határon, tavaly már csak 292-en.

Közben a Bild német napilap arról számolt be, hogy többszörösére nőtt a Németország keleti határán elfogott illegális határátlépők száma a schengeni övezet kibővítése óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×