eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fertőzött vért kaphattak a sebesült brit katonák

Fertőzött, az Egyesült Államokból származó vért vagy vérkészítményt kaphatott tizennyolc, Irakban és Afganisztánban szolgáló brit katona - derült ki szerdán. A brit haderő tagjai amerikai tábori kórházakban kaptak ellátást, miután összecsapásokban súlyos sérüléseket szenvedtek.

A Pentagon elismerte, hogy néhány tételnyi vérkészítményt nem teszteltek le megfelelően, így azokkal olyan életveszélyes kórokozók kerülhettek a katonák szervezetébe, mint a hepatitisz vagy a HIV.

A katonák most arra várnak, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e bármilyen kórokozóval, ugyanakkor az amerikai védelmi minisztérium állítja: ennek veszélye meglehetősen kicsi.

A minisztérium szóvivője szerint olyan esetekben, amikor a sérültek életveszélyben vannak, a cél az, hogy minél előbb ellátásban részesüljenek. Ilyenkor a legközelebbi kórházba kell vinni őket, tekintet nélkül arra, hogy az amerikai vagy más, a koalíciós haderők kötelékébe tartozó ország által fenntartott intézmény.

A brit hadsereg már azonosította a katonákat, akik fertőzött vért kaphattak: sokan közülük már tudják, hogy nem került a szervezetükbe fertőzés, néhányuknak azonban még heteket kell várni az eredményre, hogy megnyugodhassanak.

"Ez a tizennyolc katona minden bizonnyal meghalt volna, ha nem kap sürgősségi vérátömlesztést a frontvonalban. A védelmi minisztérium gyorsan cselekedett, hogy az érintettek minél előbb értesülhessenek a problémáról" - mondta a brit védelmi miniszter helyettese.

Katonai források az ügyet összehasonlították egy másik bizarr esettel: akkor egy 25 éves brit őrvezető, Matty Hull baráti tűztől halt meg egy bászrai összecsapásban.

Egy magas rangú katonai vezető szerint az újabb botrány meglehetősen groteszk eset, amely elkerülhető lett volna. "Nem értjük, hogyan engedhetik meg az amerikaiak, hogy ilyesmi megtörténjen" - méltatlankodott.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×