eur:
394.42
usd:
370.73
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Tömeges kipusztulás fenyeget Németországban

A klímaváltozás következtében kipusztulás fenyegeti Németország növény- és állatvilágának közel egyharmadát. A berlini Szövetségi Természetvédelmi Hivatal most közétett jelentése megállapítja: a Föld felmelegedése olyan rovarfajok meghonosodását is elősegíti, amelyek felgyorsítják az őshonos növények pusztulását.

A németországi élővilágot két oldalról fenyegeti veszély - hangsúlyozza a berlini Szövetségi Természetvédelmi Hivatal jelentése, amely rámutat arra, hogy a Föld fokozatos felmelegedése önmagában is alapvető környezeti változásokat okoz, amit tetőz a melegedő éghajlatot kihasználó állatfajok betelepedése.

A tanulmány ismertetésekor az természetvédelmi hivatal elnöke kifejtette: már a közeljövőben pusztulás fenyegeti a németországi élővilág közel egyharmadát. Kiváltképpen a belvizek, mocsarak, tengerparti vidékek és az alpesi térség élőlényei kerültek veszélybe a klímaváltozás következtében.

Vándormadarak lassan már csak kivételes esetben időznek német földön, az őshonos fák pedig a korábban csak a Földközi-tenger mellékén elterjedt fajoknak adják át helyüket.

Pusztulásukban kulcsszerepet játszik a talajvíz szintjének fokozatos süllyedése, továbbá azok a rágcsálók és rovarok, amelyek korábban jórészt ismeretlenek voltak az Alpoktól északra. További veszélyt jelentenek a mezőgazdaságban egyre nagyobb mértékben használt vegyszerek.

A vészharangot megkongató jelentés hatékony érvekkel szolgál a kancellár számára, aki már évek óta nemzetközi erőfeszítéseket sürget a klímaváltozás lassítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×