eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Letette a hivatali esküt az ukrán kormány

Kijevben a parlamenti jóváhagyás után letette a hivatali esküt a Julija Timosenko vezette új ukrán kormány. A politikust 227 képviselő igen szavazata mellett választották miniszterelnöknek.

Az ukrán képviselők most kézfeltartással szavaztak, miután a múlt héten Julija Timosenko két fordulóban sem kapta meg a szükséges többséget a törvényhozásban és hívei akkor arra gyanakodtak, hogy manipulálták a számítógépes szavazatösszesítő rendszert.

A 2004-es ukrajnai narancsos forradalom egyik vezéregyéniségét szövetségese, Viktor Juscsenko államfő jelölte a posztra, azután, hogy pártjaik koalíciós megállapodást kötöttek.

Az új kormány első miniszterelnök-helyettese Olekszandr Turcsinov, Julija Timosenko jobbkeze lett. A külügyi tárcát a Nyugat-barát nézeteiről ismert külügyminiszter-helyettes, az 51 éves Volodimir Ohrizko vezeti.

A másik tárca, amelynek vezetőjét az államfő jelöli, a védelmi: vezetője Jurij Jehanurov volt kormányfő, az elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) parlamenti képviselője lett.

A belügyminisztériumot ismét Jurij Lucenko (NU-NSZ), az első Timosenko-kormány belügyminisztere irányítja. A pénzügyi tárca élén a posztszovjet gazdasági reformok atyja, a privatizáció és a piacgazdaság bevezetésében fontos szerepet játszott Viktor Pinzenyik áll.

A kormányfőn kívül még egy női tagja lesz a kabinetnek: Ljudmila Deniszova munkaügyi és szociálpolitikai miniszter.

Az ellenzékbe kényszerülő Régiók Pártja vezetője, Viktor Janukovics volt kormányfő az ukrán néphez intézett keddi üzenetében közölte: Julija Timosenko kormányfővé választása "elmélyíti a politikai bizonytalanságot, konfrontációs folyamatokat indít el a társadalomban, igen kedvezőtlen befolyást gyakorol Ukrajna szociális-gazdasági fejlődésének ütemére".

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×