INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Letette a hivatali esküt az ukrán kormány

InfoRádió / MTI
Kijevben a parlamenti jóváhagyás után letette a hivatali esküt a Julija Timosenko vezette új ukrán kormány. A politikust 227 képviselő igen szavazata mellett választották miniszterelnöknek.

Az ukrán képviselők most kézfeltartással szavaztak, miután a múlt héten Julija Timosenko két fordulóban sem kapta meg a szükséges többséget a törvényhozásban és hívei akkor arra gyanakodtak, hogy manipulálták a számítógépes szavazatösszesítő rendszert.

A 2004-es ukrajnai narancsos forradalom egyik vezéregyéniségét szövetségese, Viktor Juscsenko államfő jelölte a posztra, azután, hogy pártjaik koalíciós megállapodást kötöttek.

Az új kormány első miniszterelnök-helyettese Olekszandr Turcsinov, Julija Timosenko jobbkeze lett. A külügyi tárcát a Nyugat-barát nézeteiről ismert külügyminiszter-helyettes, az 51 éves Volodimir Ohrizko vezeti.

A másik tárca, amelynek vezetőjét az államfő jelöli, a védelmi: vezetője Jurij Jehanurov volt kormányfő, az elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) parlamenti képviselője lett.

A belügyminisztériumot ismét Jurij Lucenko (NU-NSZ), az első Timosenko-kormány belügyminisztere irányítja. A pénzügyi tárca élén a posztszovjet gazdasági reformok atyja, a privatizáció és a piacgazdaság bevezetésében fontos szerepet játszott Viktor Pinzenyik áll.

A kormányfőn kívül még egy női tagja lesz a kabinetnek: Ljudmila Deniszova munkaügyi és szociálpolitikai miniszter.

Az ellenzékbe kényszerülő Régiók Pártja vezetője, Viktor Janukovics volt kormányfő az ukrán néphez intézett keddi üzenetében közölte: Julija Timosenko kormányfővé választása "elmélyíti a politikai bizonytalanságot, konfrontációs folyamatokat indít el a társadalomban, igen kedvezőtlen befolyást gyakorol Ukrajna szociális-gazdasági fejlődésének ütemére".

A címlapról ajánljuk